Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.

Ostavljanje turšije za zimu je tradicija u Srbiji kako bi se povrće sačuvalo za hladne zimske dane. Posebno je popularna turšija iz bureta koja će vam omogućiti da se cele zime imate ukusnu i zdravu salatu.

Postoje brojni saveti za ostavljanje turšije ali se nekako uvek najbolje pokaže tradicionalni recept onako kako su to nekad radile naše bake.

Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.

koceljeva-6.jpg
Youtube Printscreen 

Ovo je starinski recept za turšiju iz bureta.

Sastojci:

  • 2 kg šiljatih zelenih paprika
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • po želji crni luk, kupus
  • Tečnost za turšiju :
  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 g soli
  • 200 g šećera
  • 2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa

Priprema:

Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.

Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu. Jedan litar vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom.

karfiol.jpg
Shutterstock 

U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuvane vode.

Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mesti 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.

(Kurir.rs/Srećna Republika)

Bonus video:

01:13
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu "Majke i snajke" Izvor: Kurir TV