Pored ajvara i ljutenicu rado jedemo i uvek je dobro imati je na trpezi - obrocima daje poseban šmek, posebno za ljubitelje ljutog.

Ono što je najveća prednost ovog specijaliteta u odnosu na ajvar je činjenica da se daleko lakše i brže priprema, a ovo je taj poseban ruski recept.

ruska-ljutenica-2.jpg
Printscreen/Youtube/Ольга Матвей 

Sastojci:

4 crvene, slatke paprike

2 veće glavice belog luka

4 ljute, crvene paprike

250 ml biljnog ulja

250 ml vode

kašičica soli

70 grama šećera

2 kašike jabukovog sirćeta (od 6 %)

Priprema:

Pleh obložite aluminisjkom folijom, a foliju potom premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.

Slatku papriku očistite od semenki, isecite na šnite, a potom ih naređajte u pripremljen pleh obložen folijom, i pokrijte ih folijom i odozdo. Stavite u rernu da se peku na 200 do 220 stepeni oko pola sata.

Dve glavice belog luka podelite na čenove, a potom svaki čen očistite. Isecite ljute paprike na sitne komade, ali im nemojte sklanjati semenke.

Očišćene čenove i iseckanu ljutu papriku ubacite u blender i izblendajte. Izblendanu smesu dodajte u šerpu, dodajte ulje, vodu, so i šećer, dobro promešajte i stavite na ringlu da vri. Ne zaboravite da smesu mešate dok se krčka.

Kada smesa provri, dodajte sirće i ostavite da vri još minut do dva.

U međvremenu izvadite pečene paprike iz rerne, stavite ih u teglicu i zalijte smesom od ulja i ljutih paprika. Štapićem nežno rasporedite smesu tako da obloži sve paprike u teglici. Zatvorite poklopac tegle, okrenute je naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.

Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

01:00
Recept za svinjski paprikaš Izvor: Kurir