RUSKA LJUTENICA KIDA KOLIKO JE DOBRA: Pravi se kao od šale, nema šanse da ne uspe, trajaće celu zimu i svi će tražiti još! RECEPT
Pored ajvara i ljutenicu rado jedemo i uvek je dobro imati je na trpezi - obrocima daje poseban šmek, posebno za ljubitelje ljutog.
Ono što je najveća prednost ovog specijaliteta u odnosu na ajvar je činjenica da se daleko lakše i brže priprema, a ovo je taj poseban ruski recept.
Priprema:
Pleh obložite aluminisjkom folijom, a foliju potom premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.
Slatku papriku očistite od semenki, isecite na šnite, a potom ih naređajte u pripremljen pleh obložen folijom, i pokrijte ih folijom i odozdo. Stavite u rernu da se peku na 200 do 220 stepeni oko pola sata.
Dve glavice belog luka podelite na čenove, a potom svaki čen očistite. Isecite ljute paprike na sitne komade, ali im nemojte sklanjati semenke.
Očišćene čenove i iseckanu ljutu papriku ubacite u blender i izblendajte. Izblendanu smesu dodajte u šerpu, dodajte ulje, vodu, so i šećer, dobro promešajte i stavite na ringlu da vri. Ne zaboravite da smesu mešate dok se krčka.
Kada smesa provri, dodajte sirće i ostavite da vri još minut do dva.
U međvremenu izvadite pečene paprike iz rerne, stavite ih u teglicu i zalijte smesom od ulja i ljutih paprika. Štapićem nežno rasporedite smesu tako da obloži sve paprike u teglici. Zatvorite poklopac tegle, okrenute je naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.
Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
(Kurir.rs/BlicŽena)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti