Zimnica počinje da se sprema krajem avgusta, a za oktobar su rezervisani kiseli kupus i turšija. Ako ove godine pripremate turšiju, neophodno je da je spremite kako treba, a jedna od najbitniji je preliv. On će savršeno ukiseliti povrće, ali i učiniti ga hrskavim. Nekada se ovaj preliv pravio sa esencijom, ali u modernijim receptima je ona zamenjena turšijom. Povrće naravno birate po želji, a ako volite da ekspirmentišete možete da napravite i voćnu turšiju.

Sastojci:

  • (za 4 kg povrća)
  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 200 g soli
  • 150 g šećera
  • 1/2 vinobrana
zimnica-1.jpg
Printscreen/Instagram 

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer i so. Kada tečnost proključa sklonite sa šporeta, pa ostavvite da se potpuno ohladi. Nakon toga sipajte sirće i promešajte. U šolju sipajte malo tečnosti i dodajte vinobran. Dobro promešajte, pa sipajte nazad u šerpu. Ovom tečnošću prelijte povrće u buretu ili teglama i ostavite da odstoji 20 dana.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija