Makarone se brzo spremaju a idealno se slažu sa gotovo svakom namirnicom, pa imate bezbroj mogućnosti za nadeve. Danas vam predlažemo da isprobate recept koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a to su makarone zapečene sa mlevenim mesom i bešamel sosom, a onda i bogato posute sirom. Uživajte!

Sastojci:

  • 450 g makarona
  • 230 g mocarele
  • Za meso:
  • 900 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 5 čenova belog luka
  • 850 ml seckanog pelata
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica sušenog origa

makaron.jpg
Printscreen/Youtube/ Dimitra's Dishes Dimitra's Dishes 

Za bešamel sos:

  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 1/3 šolje brašna
  • 4 šolje mleka
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 2 jajeta
  • 1 šolja parmezana

parmezan.jpg
Profimedia 

Priprema:

Skuvajte testeninu i sačuvajte dve šolje vode u kojoj se kuvala. Stavite makarone u vatrostalnu posudu i posolite, pobiberite i pospite origanom. U tiganju na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte mleveni beli, a posle pola minuta dodajte i mleveno meso. Posolite i pobiberite, pa pospite cimetom. Promešajte, pa dodajte pelat i šolju vode. Kuvajte dok se sos ne zgusne, nekih 25 minuta, pa sklonite sa šporeta. U šerpu sipajte ulje, pa dodajte brašno. Brzo mešajte i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Umutite jaja, pa im dodajte malo bešamel sosa, dobro sjedinite i sipajte ponovo u šerpu. Promešajte, pa dodajte parmezan i opet sjedinite. Dodajte meso u testeninu zajedno sa vodom u kojoj se kuvala. Preko sipajte bešamel sos i sve pomešajte. Pospite rendanom mocarelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)