Zvanično je počela sezona jela od bundeve, koja je jedna od prvih asocijacija na jesen .Za sve ljubitelje ove namirnice, poredkolača od bundeve, predlažemo recept koji je podjednako dobrog izgleda i ukusa. Mališanima će se naročito dopasti jer ovi hlepčići izgledom podsećaju na mini bundevice.

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 120 ml toplog mleka
  • 42 g putera
  • 1 jaje
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 g soli
  • 6 g suvog kvasca
  • 325–350 g brašna
  • 15 komadića topljenog sira
  • 15 oraha

Za premazivanje:

  • 2 jajeta
  • 1 komad putera

Priprema:

Prepolovite bundevu, skinite koru i očistite unutrašnjost. Isecite na komadiće, pa ih poređajte u pleh obložen aluminijumskom folijom i pokrijte pleh njome. Pecite na 230°C otprilike 30-40 minuta. Nakon toga iz izblendirajte dok ne dobijete pire od bundeve. U odvojenu posudu dodajte mleko, otopljen puter i pirea od bundeve. Dodajte i umućeno jaje, umutite žicom, pa dodajte so i šećer. Umutite dobro, pa ubacite i kvasac (temperatura smese trebalo bi da bude oko 40°C kako bi se kvasac aktivirao). Dodajte prosejano brašno, pa umesite testo i ostavite u posudi pokrivenoj vlažnom krpom da naraste 10-15 minuta. Nakon toga pospite brašno po radnoj površini u premesite testo dok ne postane glatko i elastično.

Nauljite posudu i malo testo, pokrijte vlažnom krpom, pa ostavite da nadođe dok se ne udvostruči. Premesite još 2-3 minuta, podeliti na 15 jednakih delova, malo pobrašnjaviti ruke i formirati loptice. Rukom spljoštiti loptice i ubaciti komadić sira. Zatvorite ivice i oblikujte rukom krug, pa svaki pojedinačno vežite debljim koncem tako da se testo podeli na 8 delova nalik bundevi. Ne vezujte čvrsto, budući da će testo da naraste. Poređajte po plehu, pa preklopite drugim plehom i ostavite da loptice nadođu dok ne poprime 5 puta veći oblik. Premažite umućenim jajima, pa pecite 17-22 minuta na 175-180°C dok hlepčići ne porumene. Dok su još vrući, premažite ih puterom. Kada se potpuno ohlade skinite konac i u sredinu dodajte komad oraha.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)