Srbi obožavaju da jedu burek, a po originalnom receptu on se pravi sa mlevenim mesom. Zbog popularnosti ove pite, danas postoji toliko različitih recepata, a umestog mlevenog mesa se koristi kolenica, kajmak, pa čak i pečena paprika. Tradicija nalaže da se burek pravi samo sa mlevenim mesom, sve ostalo su pite, pa vam predlažemo da isprobate i turski recept. U pitanju je burek od domaćih kora, ali koji se ne peče, već se prži u tiganju. Sigurni smo da će vam se dopasti.

Sastojci:

  • 1,5 šolja tople vode
  • 4 šolje brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 150 g putera

Za nadev:

  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
pitaburek.jpg
Profimedia 

Turski recept za burek sa mesom:

U posudi pomešajte toplu vodu i kvasac, pa dobro razmutite. Posle 5 minuta dodajte prosejano brašno i so i umesite testo. Dobijeno testo podelite na 6 delova i oblikujte loptice. Poređajte ih na tacnu koju ste posuli brašno i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoje nekih 10 minuta. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveno meso. Začinite po želji. Svaku lopticu što tanje razvucite na pobrašnjenoj površini, premažite istopljenim puterom, pa preklopite krajeve (pogledajte slike). Opet premažite puterom, a onda na sredinu stavite fil. Preklopite uže delove domaćih kora, pa pritisnite malo prstima. Isti princip važi za sve kore. Ispecite gotov burek u tiganju koji ste premazali uljem.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)