Čokoladni mus, lagani krem čija je tekstura mehuričasta i penasta, francuski je klasik s kojim se ne treba šaliti i pristupati mu neozbiljno.

Mus ima svoja pravila i zahteva veštinu i vežbu – ili barem poznavanje nekog dobrog trika. Ovaj neverovatno ukusan čokoladni krem ukrao je ono najbolje od klasičnog musa – sneg od belanjaca i čokoladu. Rezultat je krem savršenog čokoladnog ukusa i lepe lagane teksture, piše Pun kufer.

cokoladni-mus.jpg
Profimedia 

Kao i kod musa, za najbolji rezultat bi trebalo da prestanete da mutite šam tik pre nego što postigne najveću čvrstoću.

Za ovaj desert treba vam manje od 5 minuta, a od količina naznačenih u receptu dobićete dve porcije. Gotov krem stavite u firižider na barem četiri sata pre posluživanja. Poslužite ukrašeno svežim listićima nane, uz šumsko bobičasto voće, kuglicu sladoleda od vanile ili nezaslađeni šlag.

Sastojci:

  • čokolada s barem 60 % kakaa
  • 3 jaja, odvojeno belance i žumance
profimedia0313101704.jpg
Profimedia 

Priprema:

Otopite čokoladu na pari u velikoj činiji. Umešajte žumanca u otopljenu čokoladu. Umutite belanca u čvrsti (ali ne najčvršći) sneg. Polako spojite čokoladu i šam: malo po malo šama stavljajte u zdelu s čokoladom. Nemojte miksati ni mešati, samo preklapajte belance čokoladom. Dok na ovaj način stavite sav sneg u čokoladu, dobićete homogenu smesu. Ulijte smesu u šoljice ili činijice u kojima ćete poslužiti krem.

(Kurir.rs/Zadovoljna)

Bonus video:

03:36
Zdrav recept iz putopisa Marka Pola Izvor: Kineska medijska grupacija