Ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svetu. I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.

Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadevom od mlevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom. Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspeo da zagori. Laici neće primetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svideće se svima.

lazanja0316965454.jpg
YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia 

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kriške dimljene slanine
  • 1 glavica luka, sitno naseckanog
  • 1 štapić celera, sitno naseckan
  • 1 šargarepa srednje veličine, izrendana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 g mlevene junetine
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 800 g paradajza pelata iz konzerve, iseckanog
  • 1 kašika meda
  • 500 g svežih listova za lazanje
  • 400 ml creme fraiche
  • 125 g mocarele (sveže), grubo iscepkane
  • 50 g parmezana, rendanog
  • šaka listova svežeg bosiljka
lazanja0332000333.jpg
Anatolii Riepin / Alamy / Alamy / Profimedia 

Priprema:

  1. Zagrejte ulje u većoj šerpi ili dubokom tiganju. Slaninu isecite na sitne komadiće i stavite je u tiganj da se prži nekoliko minuta dok ne počne da dobija boju. Dodajte luk, celer i šargarepu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno mešanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
  2. Dodajte beli luk pa za jedan minutu dodajte i mleveno meso. Pustite da se kuva oko 6 minuta dok ne postane belkasto. Varjačom za to vreme usitnjavajte grudvice mesa.
  3. Umešajte pire od paradajza i kuvajte jedan minut, pa ga dobro pomešajte s junetinom i povrćem. Dodajte iseckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuva još 20 minuta.
  4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  5. Složite lazanje. Malo nadeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem testenine.
  6. Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razredite ga s dve kašike vode. Prelijte preko testenine, a na vrh stavite grubo iscepkanu mocarelu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lepo se ne zapeče.
  7. Pospite svežim bosiljkom i poslužite vruće.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Bonus video:

02:17
ROLAT OD MLEVENOG MESA I VITAMINSKA SALATA KAKVU NISTE PROBALI! Pogledajte recept za brzu i ukusnu pripremu  Izvor: Kurir televizija