RECEPT ZA LAZANJE KOJE SE PRAVE REKORDNOM BRZINOM: Ovo će postati vaše omiljeno jelo za vikend, a evo kako se jednostavno sprema
Ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svetu. I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.
Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadevom od mlevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom. Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspeo da zagori. Laici neće primetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svideće se svima.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kriške dimljene slanine
- 1 glavica luka, sitno naseckanog
- 1 štapić celera, sitno naseckan
- 1 šargarepa srednje veličine, izrendana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 500 g mlevene junetine
- 1 kašika pirea od paradajza
- 800 g paradajza pelata iz konzerve, iseckanog
- 1 kašika meda
- 500 g svežih listova za lazanje
- 400 ml creme fraiche
- 125 g mocarele (sveže), grubo iscepkane
- 50 g parmezana, rendanog
- šaka listova svežeg bosiljka
Priprema:
- Zagrejte ulje u većoj šerpi ili dubokom tiganju. Slaninu isecite na sitne komadiće i stavite je u tiganj da se prži nekoliko minuta dok ne počne da dobija boju. Dodajte luk, celer i šargarepu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno mešanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
- Dodajte beli luk pa za jedan minutu dodajte i mleveno meso. Pustite da se kuva oko 6 minuta dok ne postane belkasto. Varjačom za to vreme usitnjavajte grudvice mesa.
- Umešajte pire od paradajza i kuvajte jedan minut, pa ga dobro pomešajte s junetinom i povrćem. Dodajte iseckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuva još 20 minuta.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Složite lazanje. Malo nadeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem testenine.
- Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razredite ga s dve kašike vode. Prelijte preko testenine, a na vrh stavite grubo iscepkanu mocarelu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lepo se ne zapeče.
- Pospite svežim bosiljkom i poslužite vruće.
(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)
Bonus video:
"PONOSAN NA ČINJENICU DA U PREMIJERU ORBANU IMAMO ISKRENOG PRIJATELJA" Predsednik Vučić se oglasio iz Budimpešte posle sastanka s mađarskim premijerom (foto)