Popara je tradicionalno srpsko jelokoje se priprema od starog hleba, vode ili mleka, i soli. Može se poslužiti kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo.

Sastojci:

4 kriški starog hleba (od juče)

200 ml pavlake za kuvanje

1 čaša (180 g) jogurta

100 g sira

1 kocka (30 g) margarina

70 g rendanog kačkavalja

po potrebi ulje

popara2.jpg
Pritnscreen 

Priprema:

Hleb iseckati na kockice i poređati u uljem podmazanu vatrostalnu posudu (ili pleh).

U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku za kuvanje i jogurt, preliti kockice hleba i ostaviti da odstoji 10 minuta. Rasporediti sir, naneti margarin.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Nakon toga izvaditi posudu iz rerne, rasporediti rendani kačkavalj i vratiti posudu u rernu na kratko (peći 5 minuta na 180 stepeni, koliko samo da se kačkavalj otopi).

Gotovu poparu isvaditi iz rerne, osraviti da se prohladi, pa poslužiti.

popara-foto-youtube-pt-2.jpg
Youtube Printscreen 

Dodatni saveti:

Za bogatiji ukus, možete dodati i sitno seckan crni ili beli luk.

Ako želite da popara bude hrskava, pecite je na višoj temperaturi, oko 220 stepeni Celzijusa.

Poparu možete poslužiti toplu ili hladnu.

Varijacije:

Poparu možete napraviti i sa drugim vrstama sira, kao što su feta, kačkavalj ili gauda.

Možete dodati i druge sastojke, kao što su šunka, kukuruz...

Evo nekoliko zanimljivosti o popari:

Popara je tradicionalno jelo koje se priprema u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

U nekim krajevima popara se priprema i sa kukuruznim brašnom.

Popara je obično jelo za doručak ili večeru.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:36
Zdrav recept iz putopisa Marka Pola Izvor: Kineska medijska grupacija