Sezona slava je počela, a neizostavan deo svake trpeze su slatkiši. Domaćice svake godine vredno spremaju slatke specijalitete, a nađu se u pravoj muci kad moraju da prave posne verzije.

Mi vam u nastavku prenosimo tri recepta za kolače bez mleka i jaja, ili što bi naše bake rekle posni. Verujemo da će čak i najdžangrizavija svekrva biti zadovoljna vašim umećem.

Rozen torta sa malinama

rozen-torta-sa-malinama-foto-printscreen.jpg
printscreen YT 

Sastojci:

  • 300 gr malina
  • 200 gr šećera
  • 100 + 100 + 100 ml vode
  • 60 gr gustina/skroba
  • 100 + 50 gr margarina
  • 40 - 50 gr pudinga sa ukusom vanile
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola pakovanja rozen kora

Priprema:

Na vatru staviti šerpu, dodati maline, šećer i vodu. Dok čekate da provri razmeriti gustin i vodu i izmešati ih. Odmah odmeriti i margarin.

Zakuvati gustin u voće i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati margarin, mešati dok se ne otopi i sjedini i ostaviti da se hladi.

U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Razmutiti puding od vanile sa vodom, dodati vanilin šećer. Zakuvati i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i margarin i opet mešati dok se sve ne otopi.

Ostaviti i ovaj fil da se hladi. Kad se ohladi polovinu kora krenite da filujete. Pošto maline ima više krenite prvo sa njom. Opteretiti blago kolač i ostaviti da se hladi.

Rozen torta sa keksom i pomorandžom

rozen-torta-sa-narandzom-foto-printscreen.jpg
printscreen YT 

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 75 gr margarina
  • 100 gr čokolade
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 75 gr mlevenih oraha
  • kora i sok jedne pomorandže
  • pola pakovanja rozen kora

Priprema:

Pomešati vodu, šećer, margarin i čokoladu i staviti na vatru da se otopi. Za to vreme razmeriti keks, orahe, narendati koricu pomorandže i iscediti sok.

Kada se sve otopilo i krenulo da vri dodati sve pripremljene sastojke i mešati kako bi se povezalo. Mešati još minut pa skloniti sa vatre. Ostaviti da se ohladi. Opteretiti blago kolač i ostaviti da se hladi.

Kikiriki štanglice ili Snikers bajadera

snikers-bajadera-foto-printscreen.jpg
printscreen YT 

Sastojci:

  • 400 gr šećera
  • 300 ml vode
  • 250 gr margarina
  • 200 gr čokolade
  • 300 gr kikirikija (blendiran ili seckan, bolje blendiran)
  • 400 gr mlevenog keksa
  • 100 gr čokolade
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

Pomešati vodu i šećer, dodati margarin i čokoladu i staviti da se otopi. Za to vreme razmeriti mleveni keks i blendirati ili seckati kikiriki.

Kada se sve otopilo dodati pripremljene sastojke, izmešati, sjediniti, prokuvati minuta pa skloniti sa vatre.

Istresti u pouljen ili obložen pleh 30 x 20 cm ili manji. Odmah napraviti glazuru, otopiti čokoladu sa uljem i preliti.

Odgore posuti kikirikijem i ostaviti da se hladi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:52
DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević  Izvor: Kurir