1 SMESA ZA 4 VRSTE SITNIH KOLAČA Ovaj recept je SPAS za domaćice koje spremaju desert za SLAVSKU TRPEZU, a evo šta vam je potrebno
Priprema kolača, posebno za velika okupljanja kao što su slave je celodnevni posao za svaku domaćicu. Ali, postoje jednostavni trikovi kako da od jedne bazične smese napravite više vrsta kolača uz manje dodatke i izmene.
Na ovaj način dobićete više različitih kolača po izgledu i ukusu, a utrošićete mnogo manje vremena za njihovu pripremu. U zavisnosti od toga da li pravite mrsne ili posne kolače, recept možete prilagođavati sopstvenim potrebama.
Sastojci za osnovnu masu:
- 500 g margarina
- 300 g prah šećera
- 1 kg mlevenog keksa (posni keks)
- 200 g bele čokolade (za posnu verziju koristite posnu crnu čokoladu za kuvanje)
- 150 ml soka od pomorandže
Dodaci:
- žele bombone
- suvo voće (smokve, kajsije, suvo grožđe)
- lešnik
Priprema:
Od sastojaka za osnovnu smesu zamesite fino, glatko testo koje ćete koristiti u zavisnosti od vrste kolača koju pripremate.
Salama sa žele bombonama
- 300 g osnovne smese
- 100 g žele bombona
- 50 g čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
Priprema:
Od osnovne smese uzmite oko 300 grama i razvucite je kao koru na papri za pečenje. Naređajte naseckane žele bombone i lešnik, pa umotajte u salamu i ostavite da se dobro ohladi i stegne. Nakon toga prelijte čokoladnom glazurom koju ćete napraviti od malo ulja i čokolade i mešati dok se ne otopi. Isecite salamu na kolutove.
Kuglice sa smokvama
- 200 g osnovne smese
- 300 g iseckanih suvih smokava
Priprema:
U osnovnu smesu dodajte suve smokve i formirajte kuglice koje ćete uvaljati u glazuru od čokolade. Možete kombinovati belu i crnu čokoladu, pa ćete dobiti bele i crne kuglice.
(Kurir.rs/Republika)
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!