RECEPT ZA PODERANE GAĆE! Ovu poslasticu za siromašne jeli su svi u BIVŠOJ JUGI: A kašika šljivovice je prava tajna ovog slatkiša!
Nekada su recepti nastajali kako bi ljudi s malo osnovnih i jeftinih sastojaka mogli da nahrane puno ljudi koji su dane provodili na polju. Jedna od tih poslastica je jesu poderane gaće ili languš.
Varijanta ovog starog deserta postoji po celoj Evropi. Tako se, na primer, u Francuskoj su bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.
Poderane gaće su jeftin i jednostavan recept koji dokazuje da je manje više. Uključuju mekano testo, koje liči na testo za krofne, šećer u prahu i svinjsku mast, a u Jugoslaviji su bile na stolu kad se nekome prijede nešto slatko a u kući nema mnogo toga.
Idealan kolač za popodnevno druženje uz kafu, a nestaju još brže nego što nastaju. Pre nego što se stave u duboku mast, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće. Zbog proreza po sredini nazivaju se poderanim gaćama.
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika svinjske masti
- 1 jaje
- 1 kašičica šljivovice
- svinjska mast za prženje
Priprema
- U činiju stavite brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte. Dodajte razmućeno jaje, mast, šećer i rakiju. Rakija služi kako testo ne bi upilo masnoću tokom prženja.
- Umesite glatko testo, obmotajte ga folijom i stavite u frižider na pola sata.
- Pobrašnite površinu i razvucite testo na debljinu od 2 milimetra.
- Nožem napravite željeni oblik, najčešće su to pravougaonici ili rombovi.
- Na sredini svakog pravougaonika napravite „poderotinu“.
- U dubljoj posudi zagrejte ulje ili mast (najbolje mešavina) pa pržite poderane gaće do zlatne boje sa svake strane.
- Stavite na ubrus da se ocedi višak masnoće i pospite šećerom u prahu, piše punkufer.hr.
(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega