Nema ko ne voli sarme što se tiče naših prostora, a može se reći da su one jedino jelo koje svi podjednako obožavaju nebitno da li su posne ili mrsne. Kako se bliži Božićni post nije loše imati i koji neobičniji recept, a posne sarme sa orasima su upravo to.

profimedia0370320185.jpg
Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Sastojci:

veća glavica kiselog kupusa,

4 glavice crnog luka,

1 dl ulja,

šoljica pirinča,

šolja seckanih oraha,

aleva paprika,

so,

biber

Priprema:

Listove kupusa odvojiti i iseći lisne drške.

Luk očistiti, iseckati i propržiti na ulju, dodati očišćen i opran pirinač, još malo propržiti na ulju uz mešanje, zatim začiniti alevom paprikom, solju i biberom i skloniti sa vatre.

sarma.jpg
Foto: Profimedia

Kad se masa umlači, dodati seckane orahe i dobro promešati. Zatim ovim nadevom filovati sarme.

Ređati u odgovarajuću šerpu, naliti vodom da ogreznu, poklopiti i kuvati na tioj vatri.

Pri kraju kuvanja, šerpu sa sarmom premestiti u zagrejanu rernu i malo zapeći.

(Kurir.rs/Posna jela)

Bonus video:

02:40
LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara Izvor: Kurir televizija