Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima. Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

profimedia0370320140.jpg
Foto: Profimedia

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  1. Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
  2. Veća glava kiselog kupusa
  3. Lovorov list
  4. Dimljena slanina
  5. 6 čena belog luka
  6. 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
  7. 3 glavice crnog luka
  8. Meso po želji (vrat, rebra)
  9. So i biber
  10. Domaća mast
  11. Suva paprika
  12. Šolja pirinča
profimedia0309119575.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15
DA LI JE OVO NAJJAČI SNIMAK NA SVETU? VIDEO SELFI SRUŠIO INTERNET: Legenda do legende, sve puca od ŠARMA i MIŠIĆA!  Izvor: instagram/officialslystallone