SMOČANI KAČAMAK KAO IZ CRNE GORE: Evo kako se pravi ovo tradicionalno jelo koje su naši stari mnogo voleli (RECEPT)
Tradicionalni crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa.
Tajna najboljeg smočanog kačamka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.
Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta.
Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.
Drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta.
U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)