POSNA LAZANJA SA SPANAĆEM I PEČURKAMA: Savršeno kremasta TOPI SE U USTIMA i najbolji izbor je za ručak bez mesa (RECEPT)
Predlažemo posnu lazanju koja je toliko ukusna da ćete poželeti češće da je spremate. Umesto smese sa mesom, nanosi se kremast nadev sa spanaćem i biljnim sirom. Dodaju se i seckane pečurke, a posipa se biljnom mocarelom. Ukoliko je nemate, možete samo ređati kore za lazanju i nadev sa spanaćem i pečurkama.
Sastojci:
- 6 kora za lazanje
- 250 g pečuraka po izboru
- 500 g spanaća
- 350 g biljnog sira
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice bibera
- ulje za prženje
- 1/4 čaše sojinog mleka (ili vode)
- 250 g biljne mocarele
- 3-4 kašike vode
Recept za posnu lazanju sa spanaćem i pečurkama:
Iseckajte crni luk, pa ga propržite na malo većoj količini ulja. Kada luk omekša, ubacite iseckan čen belog luka. Promešajte i kratko prodinstajte, pa dodajte iseckane pečurke. Promešajte, pa dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte kurkumu, biber i so, pa ponovo promešajte. Smanjite temperaturu, pa dodajte polovinu iseckanog spanaća. Stavite poklopac, pa ostavite da se kuva dok spanać ne omekša. Dodajte ostatak iseckanog spanaća, pokrijte tiganj, pa kuvajte 6-8 minuta. U međuvremenu, izgnječite biljni sir, pa ga dodajte u smesu sa spanaćem i pečurkama.
Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte sojino mleko. Mešajte i kuvajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Nalijte vodu u šerpu, zagrejte je do ključanja, dodajte soli po ukusu, pa ubacite kore za lazanju. Kuvajte po uputstvu. Po vatrostalnoj posudi nanesite deo kremastog nadeva a spanaćem i pečurkama, pa ga prekrijte sa 2 lista lazanje. Pospite malo rendane biljne mocarele. Rasporedite još malo nadeva sa spanaćem i pečurkama, ponovo pospite biljnim mocarela sirom i stavite 2 kore za lazanju. Pospite malo biljnog mocarela sira, potom rasporedite malo nadeva, ponovo pospite mocarela sirom i pokrijte korama za lazanju. Pospite ponovo malo rendane biljne mocarele, nanesite nadev i ponovo dodajte mocarelu. Prekrijte sa preostalim korama za lazanju, ponovo nanesite malo nadeva, biljne mocarele, pa prelijte vodom. Pecite posnu lazanju na 180°C oko 30-40 minuta. Predlažemo i posne lazanje sa raznovrsnim povrćem i začinima.
(Kurir.rs/Stvar ukusa/T.B.)
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)