Švajcarska ovsena kaša naziv duguje tvorcu, dr Maksimilianu Bircher-Beneru, švajcarskom nutricionisti i lekaru koji je ovsenu kašu osmislio oko 1900. godine kao lekoviti obrok za svoje pacijente.

Bogataši, umetnici, muzičari, političari i ostalo „krem de la krem“ društvo dolazilo je u njegovu kliniku u blizini Ciriha kako bi se uz činiju ovsene kaše opustili, skinuli višak kilograma, izlečili razne tegobe ili vratili se u formu.

shutterstock-2065897784.jpg
Shutterstock 

Sastojci za švajcarsku ovsenu kašu:

  • 80 g ovsenih pahuljica
  • 2 kašike ribanog kokosa
  • 1 kašika čili semenki
  • 1 kašika semenki konoplje ili semenki lana
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašika semenki bundeve
  • 3 kašike suvih brusnica
  • 1 i ¼ šolje bademovog mleka ili mleka po izboru
  • 1 šolja običnog jogurta ili kokosovog jogurta
  • ½-1 kašičica čistog ekstrakta vanile
  • 1 kašika meda (ili više prema ukusu)
  • 1 velika Greni Smit jabuka
  • ¼ šolje naseckanih oraha ili naseckanih badema
shutterstock-2888794341.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  1. U posudi pomešajte ovsene pahuljice, orašaste plodove, kokos, semenke, so i brusnice.
  2. Dodajte mleko, jogurt, vanilu, med i naribanu jabuku i dobro promešajte da se sve sjedini.
  3. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat do dva, ili preko noći.
  4. Sutradan umešajte malo mleka ili jogurta da razredite smesu ako je potrebno – i uživajte, piše Punkufer.hr.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Bonus video:

02:10
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno! Izvor: Kurir televizija