KAKO SE SPREMA KUVANO VINO? Evo koje sve vrste mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u božanstvenom napitku
Dok je napolju hladno ili pada sneg nema ništa lepše nego družiti se sa prijateljima uz kuvano vino. Greje i opušta, a neki ga zovu i narodnim lekom.
Koje vrste vina mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u ovom božanstvenom napitku otkrijte u narednim redovima.
Kuvano vino osim što se tradicionalno pije u zimu, a posebno za praznike, predstavlja i simbol božićnih vašara širom Evrope. Osim što greje, kuvano vino podiže raspoloženje, a mnogi tvrde i da je lekovito.
Ipak, ukoliko se kuvano vino ne spremi kako treba sigurno će vas dočekati jaka glavobolja.
Najčešće se za kuvanje uzima crno vino ali isto tako se mogu kuvati belo i roze. Prema mišljenjima vinskih stručnjaka najbitnije je koristiti voćno vino, koje nema jake tanine i koje biste pili i bez kuvanja. Druga bitna stvar je da se koriste sveži začini.
Nekada se kuvano vino pilo iz specijalnih čaša - pehara, koji su imali poklopce kako mirisi i arome ne bi vetrili. Iako se danas tako ne pije, ono nas ipak omamljuje svojim opojnim mirisom, a osim što je ukusno, kuvano vino je i lekovito.
Pored toga što obiluje vitaminom C, zbog prisustva raznih začina ima antivirusno delovanje te deluje na jačanje imuniteta i protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može vas naterati da se malo preznojite.
Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.
Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše.
U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…
Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.
Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.
Drugi recept: flaša crnog vina, 1 kriška klementine, 1 štapić cimeta, 1 zvezdasti anis, 3 suve smokve, 4 karanfilčića, 3 kuglice crnog bibera, 50ml brendija. Vino se zagreje, sipaju se začini, a na kraju se sipa brendi.
(Kurir.rs/Agromedia/preuzela: T.J.)
"VIDE DA SRBIJA NAPREDUJE BRŽE OD NJIH" Predsednik Vučić o napadima iz Zagreba: "Srećan sam što mi nemamo tu vrstu frustracije i kompleksa kako oni imaju prema"