POSNE GRILIJAŠ OBLANDE: Fil od karamelizovanog šećera i lešnika koji krcka i TOPI SE u ustima ostaviće bez daha (RECEPT)
Posne grilijaš oblande su savršeni sitni kolači koji će ulepšati slavsku trpezu za Svetog Nikolu. Obavezno isprobajte ovaj recept.
Oblande sa čokoladom su starinski kolač koji se pravi od jeftinih sastojaka, ali ako želite da na slavi oduševite goste, onda vam predlažemo da napravite posne grilijaš oblande. Kombinacija krckavog karamelizovanog šećera sa lešnicima i oblandama je savršena i ne postoji osoba koja će odbiti. Pored oblandi postoji i recept za čuvenu čemberlen tortu posutu grilijašom, ako se odlučite da poslužite samo jednu poslasticu. Ako slavite Svetog Nikolu, naš predlog je da obogatite slavsku trpezu ovim prelepim sitnim kolačima.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 g lešnika
- 10 oblandi
- 200 g margarina
Za fil:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vode
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
Recept za grilijaš oblande - posni sitni kolači za Svetog Nikolu:
Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjeidnili. Sipajte grilijaš na pek papir i poravnajte. Ostavite da se stegne. U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer. Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom. Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte. Oblandu stavite na pleh obložen pek papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu. Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko. Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi. Sitni kolači za Svetog Nikolu su spremni.
(Kurir.rs/Stvar ukusa/T.B.)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore