Palačinke su rasprostranjene po celom svetu. U različitim kulturama imaju različite i posebne specifičnosti. Francuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke prave najviše slatke i fine kao čipka.

Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa. Francuski majstori se zalažu za ovaj tradicionalni recept.

profimedia0264637373.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 180 g brašna
  • 50 g maslaca
  • 500 ml svežeg mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ulje

Priprema:

U mikser se redom umute jaja, polovina svežeg mleka, prstohvat soli, polovina brašna. Nakon dobijanja homogene smese dodaje se i ostatak brašna. Ako je gustina testa prevelika, razredi se sa ostatkom mleka, dok se ne dobije neophodna gustina. Palačinke se prže u tiganju blago namazanom uljem.

Zvuči lako i prijatno za ispuniti. To je tako ako znate kulinarske cake koje koriste francuzi. Kao prvo, palačinke mogu da se naprave, kako s mlekom, tako i s vodom. Kad se koristi mleko postaju elastičnije i sočnije, dok su sa vodom žilavije. Još pre nego što se pozabavite pripremom testa, prosejte brašno. To će ga maksimalno zasititi vazduhom, koje će testo napraviti laganim i mekim.

profimedia0316731402.jpg
Foto: Profimedia

Obavezno, kada mešate mleko i jaja, oni treba da su na sobnoj temperaturi. Dobro je da se mleko blago ugreje, a jaja da se izvade ranije iz frižidera. Gotove palačinke se naređaju jedna na drugu, dok se svaka maže odozgo s maslacem. Filovanje može biti raznoliko i po vašem ukusu.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:28
PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou "Majke i snajke" objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept Izvor: Kurir televizija