Nakon dočeka Nove godine, bilo da smo ga slavili burno na nekoj velikoj žurki ili kod kuće, 1. januara svi najviše volimo da se izležavamo uz TV, grickajući hranu koju smo pripremili dan ranije. Ukoliko ste sujeverni, postoje i neki rituali koje bi trebalo ispoštovati, a čak i ako niste - spremanje hrane svakako nije na vašoj listi. Ovo je dan kada se podgreva hrana pripremljena za doček, a za većinu to podrazmeva upotrebu mikrotalasne pećnice.

Međutim, postoje neke namirnice koje nikako ne bi trbalo da zagrevate u ovom aparatu. Jedan od razloga jeste što mogu da "prskaju" i naprave nered u mikrotalasnoj, a ima i onih čiji sastojci ne trpe visoke temperature nakon obrade, pa mogu biti štetne po zdravlje.

0802-stockphotousingthemicrowaveoventoheatfoodwomanshandputsplasticcontainerwithbroccoliand1266449479.jpg
Foto: Shutterstock

Evo koje to namirnice bi trebalo da izbegavate da podgrevate u mikrotalasnoj...

Jaja u ljusci

shutterstock-500477818.jpg
Foto: Shutterstock

Izbegavajte da jaja u ljusci stavljate u mikrotalasnu! Nakon kontakta sa ovom rernom, para će se akumulirati unutar jajeta, reakcija slična onoj u ekspres-loncu, a jaje može da eksplodira. Takođe, veća je verovatnoća da će eksplodirati nakon što ga izvadite iz mikrotalasne, pa može i da vas povredi.

Sirovo i prerađeno meso

jaretina-shutterstock-1669266982.jpg
Foto: Shutterstock

Izbegavajte zagrevanje sirovog mesa i mesnih proizvoda u mikrotalasnoj pećnici! S jedne strane, sirovo meso će se neravnomerno zagrevati, što pogoduje razvoju bakterija, a sa druge strane, prerađeno meso sadrži aditive i konzervanse koji u kontaktu sa mikrotalasima mogu da budu štetni po zdravlje.

Povrće sa debelom opnom

shutterstock-715859299.jpg
Foto: Shutterstock

U mikrotalasnu takođe nije dobro da stavljate sirov krompir, paradajz ili drugo povrće koje ima debelu koru, odnosno opnu, jer može da napravi nered u uređaju. Jedna od opcija je da namirnice isečete pre nego što stavite da se podgreje, ali bolja ideja jeste da zagrejete na šporetu.

Ljute papričice

profimedia0315340890.jpg
Foto: Profimedia

Kada se ljute papričice zagreju u mikrotalasnoj pećnici, dolazi do oslabađanja kapsaicina (sastojka koji im daje ljuti ukus). Zbog toga postoji rizik da, kada izvadite posudu iz rerne i prinesete je, oslobođena ljutina iritira oči i kožu ili izazove poteškoće sa disanjem.

(Kurir.rs/ Mondo/ L. S)

Bonus video:

00:58
"SRPSKA HRANA ME ČINI NERVOZNIM" Stevanović: Šta mi uopšte jedemo ako ne možemo da zadovoljimo standarde EU! Ljudi bi duže da žive Izvor: Kurir TV