NE BACAJTE BOŽIĆNU PŠENICU! Evo šta treba da uradite sa ovom biljkom nakon PRAZNIKA: Nećete verovati kada vidite čemu služi
Pšenica simboliše život i obilje, a period do Božića tako ispunjava nadom i radošću sve do tog velikog pravoslavnog praznika. Bujna i zdrava pšenica postaje vizualni podsetnik na blagostanje i obilje koje porodica može da očekuje u budućnosti, ali jeste li znali da ima koristi za naš organizam?
Ne dozvolite da uvene, već je koristite kao nutritivni smuti. Ova zelena dekoracija praznične trpezeseje se od 17. do 19 decembra kao nagoveštaj prazničnih i porodičnih slavlja koje nas očekuju tokom prvog meseca u novoj godini.
Osim dekorativne uloge, "zeleni jež" sa svećom u sredini ima i simbolično značenje. Naime, božićno žito je simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snega, a evo šta možete da radite sa njom nakon praznika.
Ne bacajte pšenicu, pretvorite je u obrok
Umesto da čekate da lepo rezana pšenica o kojoj se brinete više od dve nedelje uvene i bude bačena u smeće, pretvorite je u zdrav obrok.
Da, dobro ste pročitali, božićna pšenica je veoma zdravo i zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija u decembru. Mlada pšenica sadrži sedam puta više vitamina C od pomorandže, istu količinu beta-karotena od šargarepe i pet puta više gvožđa od spanaća. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina i kao takav je zaista dragoceno blago zdravlja.
To je koncentrisana zelena superhrana, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i hlorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su Egipćani, a kasnije i Grci, Rimljani i stari Kinezi, a ono je potpun i najkvalitetniji prirodni izvor hranljivih materija od bilo kog drugog zelenog povrća.
Koje su blagodeti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati u nedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, deluje antiseptički na naš organizam, podstiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i poremećaja varenja, čini zube i usnu šupljinu zdravijima i jedan je od "najboljih prijatelja" za imunitet i detoksikaciju, što je mnogima danas potrebno. Zbog toga je najjednostavniji način da ga upotrebite da napravite smuti.
Generalno, njen ukus je veoma blag, pa će se pšenica vrlo lako mešati sa drugim voćem ili povrćem kao što su cvekla ili spanać. Nudimo vam voćnu opciju koja će nahraniti vaše telo i očistiti nagomilane toksine.
Potrebno vam je:
- Narezana zelena pšenica
- 1 banana (ili drugo voće, kao što je jabuka)
- Nekoliko badema
- 2 do 3 dcl vode
- Dodajte sve sastojke u blender i izmiksajte
- Po želji dodajte šećer ili steviju
(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)
Bonus video:
U TRENUCIMA KADA SE SUOČAVAMO SA NAJVEĆIM IZAZOVIMA, NAŠ ZADATAK JESTE DA NE DOZVOLIMO DA SRBIJA STANE Vučić: Daćemo sve od sebe da Srbija nastavi da ide napred