Mirisne, sočne, male krofnice svi obožavamo - fin i slastan zalogaj koji može da se jede i u slatkoj i u slanoj varijanti, a posebno su popularne u ovim zimskim, hladnim danima kada smo često kod kuće.

Ovo je najbrži i najjednostavniji recept za mini krofnice, prave se super brzo i jednostavno i što je najvažnije - testo se ne mesi! Tajna je u dodatku jogurta i tek mrvice rakije!

shutterstock-7240861151.jpg
Shutterstock 

Potrebni sastojci:

  • 200 grama brašna
  • jedno veće jaje
  • 180 ml do 200 ml jogurta
  • kesica vanilinog šećera
  • prstohvat soli
  • kašičica rakije
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ulje
shutterstock-17457109521.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  1. Jaja, vanilin šećer i so umutite žicom u jednoj posudi, u drugoj jogurt i rakiju.
  2. Smesi sa jogurtom dodajte brašno i prašak za pecivo, dobro promešajte, pa dodajte smesi sa jajima. Sve mešajte dok ne dobijete kompaktno testo.
  3. Dublju šerpu napunite uljem, ali imajte na umu da krofnice treba da pliavaju u ulju, a ne da dodiruju dno posude. Ulje zagrevajte na srednjoj temperaturi, jer ako se krofnice prže na visokoj temperaturi neće biti prhke.
  4. Uz pomoć dve kašike oblikujte loptice i spuštajte ih u zagrejano ulje. Vodite računa da šerpa ne bude pretrpana, a potrebno im je svega par minuta dok ne budu gotove i ne poprime zlatno-braon boju.
  5. Služite ih posute prah-šećerom, karamel prelivom, uz marmeladu ili čokoladni krem.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:28
PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou "Majke i snajke" objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept Izvor: Kurir televizija