Holubci (golubci) je ukrajinski naziv za sarmu čije je tradicionalna verzija prilično slična našoj. Sinonim je za zimu, a kako zahteva dosta posla, često se priprema za posebne prilike. Zato se netko dosetio napraviti slično jelo, jednako bogatog ukusa i sa istim sastojcima – ali gotovo za samo pola sata (bez pečenja).

Sarmoljupci, ako vam je dosta motanja, ovo je pravi recept za sarmu za vas.

shutterstock-726191677.jpg
Shutterstock 

Ukrajinski recept koristi sveži kupus koji se u ovoj verziji ne obmotava oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako se ne želite odreći poznatog ukusa. Takođe možete koristiti mešavinu mlevene junetine i svinjetine, ako vam je draža od same svinjetine. Količina sastojaka iz recepta nahraniće četvoro gladnih.

Sastojci za lenju sarmu:

  • 5 kašika maslaca, isečenog na komadiće
  • 3 manje šargarepe, oljuštene, krupno narendane
  • 1 velika glavica luka, naseckana na sitno
  • 3 čena belog luka, naseckana na sitno
  • Pola manje glavice kupusa ili kiselog kupusa, iseckanog
  • so
  • Pola kg mlevene svinjetine
  • 2 šoljice ohlađenog kuvanog belog pirinča dugog zrna
  • 4 kafene kašičice mlevene paprike
  • sveže mleveni biber
  • 1 kašičice mlevenih pahuljica ljute paprike
  • 700 ml passate od paradjza
  • kisela pavlaka i krupno naseckana mirođija, za posluživanje
  • topli hleb, za posluživanje

Priprema:

  • Rastopite maslac isečen na komade u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, beli luk i šargarepu i dinstajte dok šargarepa ne omekša, a luk ne postane staklast, 10-ak minuta. Trećinu smese premestite u posudu i ostavite sa strane.
  • U šerpu s dinstanim povrćem dodajte isečeni kupus, posolite i dinstajte dok kupus ne omekša, oko 10 do 12 minuta. Prebacite u drugu posudu i ostavite da se ohladi.
  • Zagrejete rernu na 200 stepeni.
  • Dodajte u ohlađenu smesu s kupusom mleveno meso i 2 šoljice ohlađenog skuvanog belog pirinča, pola navedene količine mlevene paprike, pola navedene količine ljute paprike i biber po želji te sve izmešajte rukama.
  • Vlažnim rukama od smese napravite 10 sarmica i poređajte ih u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje.
  • U trećinu odvojenog dinstanog povrća dodajte passatu, posolite i dodajte preostalu mlevenu i ljutu papriku pa promešajte. Prelijte umak preko sarmica i lagano protresite posudu kako bi prekrio i dno. Pecite 40-45 minuta.
  • Izvadite sarmice iz rerne i prelijte ih kiselom pavlakom. Pospite grubo naseckanom mirođijom i posolite.
  • Poslužite uz topli hleb i po želji dodajte još kisele pavlake, piše Pun kufer.

(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)

Bonus video:

02:28
PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou "Majke i snajke" objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept Izvor: Kurir televizija