KAKO SE KUVA PIRINAČ? Ovo je tajna savršeno skuvanog zrna: Kuvar otkriva najbolji način da dobijete preukusan ručak!
Pirinač mnogim domaćicama bude prekuvan ili se ne skuva dovoljno, pa ostane tvrd. Primenite ovaj trik i biće odličan.
Poznata američka kuvarica i pisac kuvara Danijel Sentoni otkriva svoje tajne za savršeno skuvan pirinač u novoj knjizi „Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom“. Ona tvrdi da je najčešće korišćena metoda kuvanja u razmeri 2:1 pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan. Kaže da su i na pakovanjima pirinča često pogrešna uputstva jer se savetuje dodavanje prevelike količine vode pa pirinač bude kašast.
Koliko vode treba sipati?
- Otkrila sam da je razmera vode i pirinča 1:1 savršena uz mali dodatak, ako se u obzir uzme isparavanje vode. Pirinač neće biti slepljen posle kuvanja - kaže Danijel i dodaje da količina vode koja se dodaje van te razmere zavisi od toga koliko dugo je potrebno pirinač kuvati i svaka domaćica bi to trebalo da proceni sama.
Po njenom iskustvu, beli pirinač se skuva brzo pa je dovoljno 3/4 šoljice vode na razmeru 1:1. Na primer, ako kuvate šoljicu pirinča, tada dodajete 1 i 3/4 šoljice vode.
Smeđem pirinču treba duplo više vremena da se skuva pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Njena preporuka je dodavanje jedne do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Dakle, na šoljicu smeđeg pirinča dodati 2 do 2 i 1/4 šoljice vode.
Treba li pirinač prati?
Mnoge domaćice imaju ovu dilemu. Danijel savetuje ispiranje kako bi se uklonio suvišni skrob koji će učiniti da se skuvan pirinač slepi. Ne treba preterivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći deo skroba.
(Kurir.rs/Najžena/A.G.)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore