Tiramisu od limuna vrlo je osvežavajuć i jednostavan za pripremu.

Tiramisu od limuna se pravi sa kremom od limuna, limunovog sirupa i maskarpone sira. Možda ćete želeti da probate i tiramisu sa breskvama. Odličan je za svečane prilike i evo kako se pravi tiramisu od limuna!

Sastojci:

  • dva pakovanja piškota

Za krem od limuna:

  • 190 ml limunovog soka
  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 4 žumanca
  • 1/8 kašičice soli
  • 130 g neslanog putera, isečenog na kockice
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
4545.jpg
Foto: Shutterstock

Za sirup od limuna:

  • 190 g šećera
  • 3 trake limunove kore
  • 63 ml limunovog soka
  • 80 ml likera limončela

Za maskaropone sloj:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 60 g šećera u prahu
  • 680 g maskarpone sira
  • 1 kašika limunove kore
maskarponeposlastica-2.jpg
Foto: Profimedia

Napravite krem od limuna

Za krem od limuna pomešajte limunov sok, beli šećer, jaja, žumanca i so u velikoj šerpi. Kuvajte, neprestano mešajući, na srednjem nivou dok se smesa ne zgusne i ne počne da mehuri. Kuvajte na srednjoj temperaturi još 2 minuta. Sklonite sa vatre. Procedite kroz sitno sito u srednju posudu. Umešajte puter i vanilu. Pokrijte površinu plastičnom folijom. Ostavite u frižideru 1 do 2 sata ili dok se ne ohladi.

limun-shutterstock-1844696080.jpg
Foto: Shutterstock

Napravite sirup

Pomešajte šećer, limunovu koru, limunov sok i limončelo u malom loncu. Dovedite do ključanja na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući. Kuvajte dok se šećer ne rastopi. Izvadite limunovu koru. Prebacite sirup u staklenu staklenu činiju i ostavite na stranu da se ohladi.

profimedia0402533434.jpg
Foto: Profimedia

Napravite maskarpone sloj

U velikoj posudi umutite krem i šećer u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Ostavite na stranu. Umutite maskarpone i limunovu koricu u izuzetno velikoj činiji dok se ne sjedine i ne postanu kremasti. Umešajte krem od limuna. Stavite šlag u mešavinu maskarponea u tri serije, lagano mešajući dok se sve ne sjedini.

Sastavite kolač

Rasporedite polovinu piškota u jednom sloju na dno posude za pečenje. Polovinu sirupa obilno nanesite četkom. Prelijte piškote polovinom preostalog krema od limuna. Pola fila od maskarponea stavite preko krema od limuna. Ponovite sa preostalim piškotama, kremom od limuna i punjenjem od maskarponea. Prelijte rezervisani krem od limuna preko tiramisua. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći pre serviranja. Uživajte u tiramisuu od limuna!

(Kurir.rs/Stvar ukusa/T.B.)

Bonus video:

04:14
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija