Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj.

Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 200 g pasulja
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika masti
  • 70 ml paradajz soka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • suvo meso ili slanina

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta.

(Kurir.rs/StvarUkusa/T.J.)

Bonus video:

00:09
Marija razgovara sa sinom Izvor: Instagram/serifovic