AKO OVO PRIMETITE NA TIGANJU ODMAH GA BACITE! Svi pravimo ove greške kad kuvamo, ali ovo može ozbiljno da vam UGROZI ZDRAVLJE
Svi znamo da su teflonski tiganji praktični jer u njima se hrana dok je pržimo ne lepi za dno. Otporne su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo.
Ako mešate hranu metalnom žlicom, preokrećete meso viljuškom ili sečete nožem komade u tiganju, oštećenja su neminovna. Onog trena kad primetite ogrebotine i oštećenja, vreme je da se rešite tiganja, čak iako ste ga nedavno kupili.
Tiganj s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. To su sitne plastične čestice, veličine manje od pet milimetara i često su nevidljive golim okom, koje mogu biti štetne po zdravlje. Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine bilo je još puno opasnije - sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina).
Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli da se proizvode bez nje, što ne znači da su izgrebani tiganji danas potpuno sigurne za zdravlje.
Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona ili mekog drveta. Ipak, bez obzira koliko pazili, teflonski premaz se upotrebom troši pa stručnjaci savetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korištenja.
(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)
Bonus video:
"OVO JE SAMO POČETAK OSTAVKI" Vučić: Težak psihološki udarac za zemlju, mi 14 ljudi ne možemo da vratimo, VAŽNO JE DA USLEDI KAZNA