Svi znamo da su teflonski tiganji praktični jer u njima se hrana dok je pržimo ne lepi za dno. Otporne su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo.

Ako mešate hranu metalnom žlicom, preokrećete meso viljuškom ili sečete nožem komade u tiganju, oštećenja su neminovna. Onog trena kad primetite ogrebotine i oštećenja, vreme je da se rešite tiganja, čak iako ste ga nedavno kupili.

stockphotochefpreparingoliveoilinapanformakingrosemaryoil589858880.jpg
Shutterstock 

Tiganj s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. To su sitne plastične čestice, veličine manje od pet milimetara i često su nevidljive golim okom, koje mogu biti štetne po zdravlje. Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine bilo je još puno opasnije - sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina).

Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli da se proizvode bez nje, što ne znači da su izgrebani tiganji danas potpuno sigurne za zdravlje.

pecenje-mesa--shutterstock-488319451.jpg
Shutterstock 

Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona ili mekog drveta. Ipak, bez obzira koliko pazili, teflonski premaz se upotrebom troši pa stručnjaci savetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korištenja.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

00:59
Čišćenje smetova na Goliji  Izvor: RINA