Sigurno se dešavalo da hoćete da napravite sendvič ili obrok salatu sa svežim zelenim listovima zelene salate, ali se brzo razočarate, jer je uvenula i izgubila svežinu.

Najvažniji korak u tome da vam zelena salata duže traje je da ne ostavljate višak vode na salati, odnosno da ne perete glavicu salate, dok ne budete spremni da je pojedete.

ap-elizabeth-karmel-salata.jpg
AP / Elizabeth Karmel 

Ne samo da treba da izbegavate pranje zelene salate odmah kada se vratite kući iz prodavnice, već bi trebalo da je čuvate celu, odnosno da je ne sečete. Rezanje zelene salate izlaže veću površinu gubitku vlage i veća površina je podložna buđi/bakterijama u okruženju, tako da ne treba da je sečete dok ne budete spremni da je jedete.

Poenta je da operete i isečete zelenu salatu neposredno pre nego što je servirate, jer time sprečavate nakupljanje vode na listovima i smanjujete površinu salate koja je podložna buđi i bakterijama. Mikroorganizmi obično rastu brže kada su prisutni vlaga i kiseonik.

(Kurir.rs/b92/T.J.)

Bonus video:

00:43
Gde je to salata besplatna a kafa samo 9 din? Izvor: Tik Tok