Kiflice su kraljice među poslasticama od testa. Od običnih, preko slatkih, do onih punjenih najrazličitijim nadevima, nemoguće je ne voleti ih. A sa posebnim receptom, na njima će vam zavideti i svekrva.

svekrva.jpg
Shutterstock 

Ako ste jedni od onih koji uživaju u punom ukusu kiflica vazdušaste teksture, onda recept za pamuk kiflice obavezno treba da uđe i u vašu knjigu recepata.

Pogledajte koji sastojci su vam potrebni i kako se pravi testo za domaće kiflice neodoljivog ukusa i mirisa koji mami!

Sastojci:

profimedia0095003159.jpg
Profimedia 
  • 500 g mekog brašna
  • 100 ml ulja
  • 250 ml toplog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • ½ praška za pecivo
  • 20 g svežeg kvasca ili pola kesice suvog kvasca
  • 2 jaja
  • susam

Priprema:

brasno-testo-kuvar-kuhinja.jpg
Profimedia 

Pomešajte kvasac, šećer i toplo (ne vruće) mleko. Ostavite oko 5 minuta da smesa odstoji dok kvasac ne nadođe. Brašno pomešajte sa solju, praškom za pecivo i uljem. Umutite jedno jaje i dodajte ga smesi sa brašnom. Ovoj smesi dodajte nadošao kvasac i mesite dok ne dobijete homogenu i glatku masu.

Ovako pripremljeno testo prekrijte providnom folijom i ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi. Sklonite foliju i premesite testo nekoliko puta, pa ga opet ostavite oko 45 minuta do sat vremena pokrivenog folijom.

Pospite brašno na radnu površinu i izvadite testo. Podelite ga na dve veknice i istanjite ih oklagijom. Istanjeno testo isecite na 4 dela, pa potom svaki taj deo na još tri dela.

profimedia0352079101.jpg
Profimedia 

Svaki trougao od testa koji dobijete, blago razvucite prstima i rolajte od šire ka užoj strani, bez mnogo pritiskanja. Prebacite ih na papir za pečenje i kada su sve spremne, ostavite ih još oko pola sata na sobnoj temperaturi, prekrivene tanjom krpom ili salvetom. Umutite jedno jaje i dodajte mu kašiku vode, pa premažite svaku kifllicu pomoću silikonske četke.

Za kraj ih pospite susamom. Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Nakon vađenja pokrijte ih salvetom ili tankom krpom da još malo omekšaju i ohlade se taman toliko da uživate u svakom zalogaju.

Vaše pamuk kiflice su spremne!

kiflice-3.jpg
Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic 

Iako priprema traje dugo zbog čekanja da testo poraste, vaš posao oko njih je veoma jednostavan i kratak, a u periodu dok testo narasta imate slobodno vreme za druge poslove koji vas očekuju, zato mnogi ove specijalitete nazivaju brze kiflice!

(Kurir.rs/I.M.)