Dok je farbanje jaja u crvenu boju običaj koji je zastupljen kod svih hrišćanskih naroda, priprema jela vezanih za praznik Hristovog Vaskrsenja je svuda pomalo drugačija i jedinstvena.

screenshot-39.jpg
Printscreen/Youtube/CookingTime 

Tako nam je pažnju privukao i ruski kulič - reč je o slatkom hlebu koji se pravi specijalno za Vaskrs.

Jaka simbolika

Kulič je na vaskršnjoj trpezi Rusa nezaobilazan i jede se uz molitvu za vaskršnji doručak, a tradicionalno se pravi od kvalitetnog brašna i uz dodatak ječmenog slada, zatim putera, jaja, mleka i obavezno kvasca, jer on simbolizuje prelazak sa Starog (u starozavetna vremena se mesio presan beskvasi hleb), na Novi zavet.

screenshot-32.jpg
Printscreen/Youtube/YuliyaSmall 

Kvasni hleb ima svojstvo da raste, i kao takav predstavlja simbol života, tj. samog Hrista. Sličan je italijanskom slatkom hlebu panetone, ali se peče u specijalnim dubokim kalupima ili limenkama.

Laka priprema

Domaćice u Rusiji obično prave više hlepčića za Vaskrs koje namenjuju za blagostanje i zdravlje gostiju i članova porodice.

screenshot-38.jpg
Printscreen/Youtube/CookingTime 

Od začina se najčešće koriste vanila, šafran, muskatni orah, kurkuma, a na kraju se obavezno dodaju kandirano voće i suvo grožđe.

Mi vam donosimo recept za ovaj slatki vaskršnji hleb koji može ukrasiti i vašu prazničnu trpezu.

Sastojci:

screenshot-25.jpg
Printscreen/Youtube/YuliyaSmall 
  • 250 g mekog T400 brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 30 g putera
  • 25 g šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 110 ml mleka
  • 1 manje jaje, umućeno
  • 50 g suvog voća (suvo grožđe, brusnice i slično)
  • sitno rendana korica limuna i pomorandže

Za glazuru:

  • 250 grama šereća
  • 150 militara vode
  • ceđeni limun

Priprema:

screenshot-26.jpg
Printscreen/Youtube/YuliyaSmall 

U većoj činiji pomešajte brašno, so i začine. Dodajte puter pa ga prstima utrljajte u brašno. Napravite rupu u sredini pa sipajte šećer i kvasac i zalijte toplim mlekom i jajetom.

Mešajte varjačom dok je moguće, dodajte suvo voće i koricu citrusa pa sve počnite da mesite rukama. Mesite na radnoj površini ili u činiji 5 minuta uz dodavanje brašna ukoliko je baš potrebno.

Testo treba da bude kompaktno, ne previše meko i da se ne lepi za prste. Formirajte kuglu i stavite u činiju, blago pokriveno prozirnom folijom da narasta.

screenshot-27.jpg
Printscreen/Youtube/YuliyaSmall 

Testo treba ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi 1 sat ili ga ubaciti u rernu na 50 stepeni na 15-20 minuta. Naraslo testo premesite i ponovo formirajte kuglu.

Ovog puta je stavite u kalup za pečenje ili podelite na dva dela pa stavite u konzerve koje ste obložili papirom za pečenje. Blago pokrijte prozirnom folijom i ostavite da narasta (opet ili blizu radijatora ili u rerni za brže narastanje) toliko da skoro napuni kalup.

screenshot-28.jpg
Printscreen/Youtube/YuliyaSmall 

Rernu zagrejte na 190 stepeni i pecite naraslo testo 25 do 30 minuta.

Savet: Bela šećerna glazura

Rastopite 250 grama šećera u 150 mililitara vode, pa kad smesa proključa, nastavite sa kuvanjem desetak minuta. Šerpu u kojoj se šećer kuvao prebacite u drugu s hladnom vodom.

profimedia0514513323.jpg
EVGENY NEKRASOV / Alamy / Alamy / Profimedia 

Dodajte četiri kašike soka od ceđenog limuna i mešajte dok masa ne postane bela. Imajte na umu da se glazura lako steže pa je brzo morate razliti preko kolača.

Služite na Uskrs, za porodični doručak.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

04:40
DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU! Izvor: kurir televizija