OVAJ KOLAČ JE OBAVEZAN NA RUSKOJ PRAZNIČNOJ TRPEZI ZA USKRS: Svaka domaćica ga pravi, ima jaku simboliku za celu porodicu (RECEPT)
Dok je farbanje jaja u crvenu boju običaj koji je zastupljen kod svih hrišćanskih naroda, priprema jela vezanih za praznik Hristovog Vaskrsenja je svuda pomalo drugačija i jedinstvena.
Tako nam je pažnju privukao i ruski kulič - reč je o slatkom hlebu koji se pravi specijalno za Vaskrs.
Jaka simbolika
Kulič je na vaskršnjoj trpezi Rusa nezaobilazan i jede se uz molitvu za vaskršnji doručak, a tradicionalno se pravi od kvalitetnog brašna i uz dodatak ječmenog slada, zatim putera, jaja, mleka i obavezno kvasca, jer on simbolizuje prelazak sa Starog (u starozavetna vremena se mesio presan beskvasi hleb), na Novi zavet.
Kvasni hleb ima svojstvo da raste, i kao takav predstavlja simbol života, tj. samog Hrista. Sličan je italijanskom slatkom hlebu panetone, ali se peče u specijalnim dubokim kalupima ili limenkama.
Laka priprema
Domaćice u Rusiji obično prave više hlepčića za Vaskrs koje namenjuju za blagostanje i zdravlje gostiju i članova porodice.
Od začina se najčešće koriste vanila, šafran, muskatni orah, kurkuma, a na kraju se obavezno dodaju kandirano voće i suvo grožđe.
Mi vam donosimo recept za ovaj slatki vaskršnji hleb koji može ukrasiti i vašu prazničnu trpezu.
Sastojci:
- 250 g mekog T400 brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice cimeta
- 30 g putera
- 25 g šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 110 ml mleka
- 1 manje jaje, umućeno
- 50 g suvog voća (suvo grožđe, brusnice i slično)
- sitno rendana korica limuna i pomorandže
Za glazuru:
- 250 grama šereća
- 150 militara vode
- ceđeni limun
Priprema:
U većoj činiji pomešajte brašno, so i začine. Dodajte puter pa ga prstima utrljajte u brašno. Napravite rupu u sredini pa sipajte šećer i kvasac i zalijte toplim mlekom i jajetom.
Mešajte varjačom dok je moguće, dodajte suvo voće i koricu citrusa pa sve počnite da mesite rukama. Mesite na radnoj površini ili u činiji 5 minuta uz dodavanje brašna ukoliko je baš potrebno.
Testo treba da bude kompaktno, ne previše meko i da se ne lepi za prste. Formirajte kuglu i stavite u činiju, blago pokriveno prozirnom folijom da narasta.
Testo treba ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi 1 sat ili ga ubaciti u rernu na 50 stepeni na 15-20 minuta. Naraslo testo premesite i ponovo formirajte kuglu.
Ovog puta je stavite u kalup za pečenje ili podelite na dva dela pa stavite u konzerve koje ste obložili papirom za pečenje. Blago pokrijte prozirnom folijom i ostavite da narasta (opet ili blizu radijatora ili u rerni za brže narastanje) toliko da skoro napuni kalup.
Rernu zagrejte na 190 stepeni i pecite naraslo testo 25 do 30 minuta.
Savet: Bela šećerna glazura
Rastopite 250 grama šećera u 150 mililitara vode, pa kad smesa proključa, nastavite sa kuvanjem desetak minuta. Šerpu u kojoj se šećer kuvao prebacite u drugu s hladnom vodom.
Dodajte četiri kašike soka od ceđenog limuna i mešajte dok masa ne postane bela. Imajte na umu da se glazura lako steže pa je brzo morate razliti preko kolača.
Služite na Uskrs, za porodični doručak.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)