Uskršnji doručak nezamisliv je bez domaće pogače, koja se poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu.

Mnoge domaćice biraju da je umese veče ranije, kako bi Uskrs i praznično jutro iskoristile sa porodicom. Mi vam u nastavku donosimo recept za najmekšu pogaču, koja se lako priprema.

Sastojci:

  • 1kg. brašno T- 400 glatko
  • 1 jaje
  • 200ml. jogurta
  • 300- 350ml. vode
  • 30g. kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100ml. ulja
  • 1 žumance sa 2 kašike mleka za premazivanje
  • 200g putera ili margarina za premazivanje testa

Priprema:

Aktivirajte kvasac sa malo mlake vode i šećera. U brašno dodajte aktiviran kvasac, so, ulje i jogurt pa umesite glatko testo koje ćete ostaviti da naraste. Zatim ga povremeno premesite, razvaljajte i premažite sa maslacem.

Savijte i isecite po želji, pa premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

(Kurir.rs/I.M.)