Sezona jagoda je počela, a budući da ovo voće ne traje dugo, mnogi se odlučuju da ga spakuju u teglice u vidu džema ili slatkog.

Iako na prvi pogled mnogi ne prave razliku između džema i slatkog, kada ispratite ovaj recept i napravite slatko od omiljenog voća - jagoda, razlika će vam biti očigledna jer će jagode ostati cele, a smesa, odnosno saft drugačije i tečnije strukture od onog u tegl isa džemom.

maska-za-lice-sa-jagodom-shutterstock-1973336363.jpg
Shutterstock 

Sastojci za slatko od jagoda:

  • 1,5 kilogram jagoda
  • 300 grama meda, najbolje bagremovog
  • 1 štapić vanile
  • 1 kesica želatina
  • 1 limun
  • oko 50 mililitara vode

Priprema:

Jagode, najpre, dobro operite i očistite od peteljki. Stavite ih u šerpu ili duboku posudu i prelijte isceđenimlimunom i medom. Kuvajte ih na tihoj vatri, dok ne puste vodu, sve vreme skidajući penu. Oprezno i polako mešajte kako bi jagode sačuvale oblik što više.

profimedia0269392459.jpg
Profimedia 

Zatim, pomešajte želatin sa 50ml vode, razmutite, pa sačekajte da počne da "radi", a onda ga sipajte u šerpu sa jagodama.

Dodajte vanilu i ostavite još koji minut da vri, potom sklonite sa vatre. Gotovu smesu sipajte u prethodno zagrejane tegle. Na kraju, jagode u tegli možete "pritisnuti" kojim kolutom limuna, ukoliko više volite slatko-kiseli ukus.

Tegle čuvajte naopako, bar prvih nekoliko sati.

Prijatno!

(Kurir.rs/GlossyEspreso/J.M.)

Bonus video:

02:42
OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo Izvor: Kurir televizija