Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, isprobajte porodični recept italijanskog kuvara za lazanje i javite nam utiske.

Lazanje su jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje. Dolaze nam iz regije Emilija-Romanja, ali je obožavaju širom sveta.

Ovog puta vam predstavljamo recept italijanskog kuvara Đenara Kontalda, koji sarađuje sa Džejmijem Oliverom, a koji je podelio svoj porodični recept.

Sastojci:

  • 500 g listova za lazanje
  • mocarela
  • parmezan
profimedia0194839633.jpg
Foto: Profimedia

Za bolonjeze

45 ml maslinovog ulja

25 g putera

1 crni luk

1 stabljika celera

1 šargarepa

150 g pančete

400 g mešanog mlevenog mesa

200 ml crvenog vina

2 kašike paradajz pirea

200 ml bujona

Za bešamel sos:

100 g neslanog putera

80 g brašna

1 l mleka

100 g parmezana (ili nekog drugog sira)

malo muskatnog oraščića

dsc02696.jpg
Foto: Kurir/T.S.

Priprema:

Prvo pripremite bešamel sos tako što ćete istopiti puter, pa dodati brašno i dobro promešati da ne ostaju grudvice.

Kada se smesa zgusne, dodajte mlekao, parmesan, začine i muskatni oraščič.

Kuvajte uz neprestano mešanje dok se svi sastojci ne sjedine, ali pazite da ne kuvate na visokoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine.

Potom pripremite bolonjeze tako što ćete zagrejati maslinovo ulje i puter, pa dodati sitno iseckan luk, šargarepu, celer i pančetu i dinstati na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.

Potom dodajte i propržite meso.

Sipajte vino, pa malo pojačajte temperaturu i ostavite da ispari.

profimedia0361292918.jpg
Foto: Profimedia

Dve kašike paradajz pire razblažite u malo pilećeg bujona i sipajte u meso.

Potom smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dva sata, povremeno dodajući bujon ako je potrebno.

Onda sledi ređanje lazanje: na dno tempsije sipajte bolonjeze sos, pa stavite lazanje, pa potom stavite bolonjeze, pa bešam i mocarelu.

Pa preko narendajte malo parmezana i list lazanje.

Ovako ređate sve dok ne utrošite sve sastojke.

Poslednji red treba da bude bešamel.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni oko 35-40 minuta.

Kada vidite je gotovo, sklonite foliju i zapecite još 5 minuta.

( Kurir.rs / Glossy / T.B. )

Bonus video:

00:28
ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO Izvor: Kurir TV