OVO STARINSKO JELO PRIJATELJ JE VAŠEG STOMAKA I NOVČANIKA: Ovaj laki recept za ŠAKŠUKU idealan je za predstojeće vrele dane
Kao što je slučaj za skoro svako starinsko jelo, vodi se večna rasprava odakle je poreklom šakšuka. Jedni istoričari tvrde da je poteklo iz Jemena, drugi da je još iz Otomanskog carstva. U prevodu, šakšuka znači “sve pomešano”, a baš to i jeste.
Svejedno da li smo doveli ovo jelo iz Orijenta, ili je neka naša domaćica jednom ‘zbrčkala’ šta je imala i napravila specijalitet koji je brzo postao omiljen, ovo jelo je prijatelj stomaka, novčanika i srca. Šakšuka sadrži sve što vam treba od hranljivih sastojaka: vitamine, protein, zdrave masti i mnoge druge. Ko bi rekao da tako jednostavno i jeftino jelo može da bude tako bogato?
Sastojci:
- 1 konzerva pelata/paradajza
- 1 manji crni luk
- 50g fete
- 4 jajeta
- so, biber, kumin, lovorov list, aleva paprika
- opciono: kašičica šećera
Priprema:
Crni luk isecite na pola, a onda na “polu” kolutove, odnosno po dužini. Stavite luk da se prži nekih 3-4 minuta, dok ne postane staklast.
Dodajte u luk celu konzervu paradajza ili pelata. Možete isprati unutrašnjost konzerve sa malo vode i dodati u tiganj, ali nemojte preterivati sa količinom. Padajaz treba da se ukuva i da voda ispari. Ako želite da ubijete kiselost paradajza, dodajte sada kašičicu šećera.
Dodajte so, biber po ukusu, po kašičicu kumina i aleve paprike, i jedan list lovora. Kuvajte 10-15 minuta, dok ne primetite da je paradajz krenuo da bude gušći. Kada paradajz nije više vodnjikav, izdrobite fetu i dodajte.
Napravite kašikom udubljenja u paradajzu za svako jaje i razbijte ih direktno u paradajz. Poklopite i ostavite na vatri dok jaja ne pobele, odnosno dok ne budu kuvana. Služite sa nekim lepim hlebom.
(Kurir.rs/RučakZa200Dinara/J.M.)
Bonus video:
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!