OVO SU 4 ZNAKA KOJA MOGU BITI SIMPTOMI "TIHOG UBICE": Sve tegobe vrzmaju se oko vaše glave, evo kako da ih UHVATITE NA VREME
Foto: Shutterstock

bolje sprečiti nego lečiti

OVO SU 4 ZNAKA KOJA MOGU BITI SIMPTOMI "TIHOG UBICE": Sve tegobe vrzmaju se oko vaše glave, evo kako da ih UHVATITE NA VREME

Žena -

Visok krvni pritisak, takođe poznat kao i hipertenzija, potencijalno je fatalno stanje od kojih, u proseku, pati jedna trećina ljudi.

Da bi smo objasnili ovo stanje treba da znate da hipertenzija znači da vaše srce mora da radi brže i jače kako bi krv normalno cirkulisala kroz telo. U tim slučajevima, pod pritiskom radi, ne samo srce, već i na druge organe i krvne sudove, vodeći do potencijalnog oštećenja. Takođe je krucijalan faktor u mnogim teškim zdravstvenim stanjima, uključujući i kardiovaskularne bolesti, kao i bolesti bubrega, srčani udar i šlog.

Kardiolog, Krvni Pritisak, Hipertenzija

Međutim, ovo stanje uglavnom prođe ispod radara i ostaje nezapaženo sve dok čovek ne upadne u ozbiljno medicinsko stanje. Dokazano je da polovina ljudi koji pate od hipertenzije su ili nesvesni da je imaju ili ne primaju nikakav tretman, navodi portal "Ekspres". Primaran razlog tome jeste što su simptomi hipertenzije retko vidljivi, zbog čega i nosi ime "tihi ubica".

Međutim, postoji nekoliko pokazatelja hipertenzije na koje ne bi bilo odmet da obratite pažnju. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) posavetovala je kako možete "stati na put tihom ubici".

Hipertzenzija, Krvni pritisak
foto: Profimedia

"Redovno proveravanje krvnog pritiska je najbolji način prevencije. Ukoliko hipertenzija nije tretirana na vreme, može izazvati srčane i bubrežne probleme, kao i moždani udar. Ukoliko vam je pritisak preko 180/120, vreme je da povedete računa o sebi," rekli su iz SZO, prenosi Miror.

Naime, u slučaju hipertenzije, postoje četiri simptoma koja će vam se motati oko glave, u bukvalnom smislu, a to su: jaka glavobolja, zamagljen vid ili promene u vidu, krvarenje iz nosa i zujanje u ušima. Mimo ovih, na listi simptoma SZO, nalaze se i drugi indikatori poput bolova u grudima, vrtoglavica, poteškoće u disanju, mučnina i povraćanje, anksioznost, konfuzija i uzlupljivanje srca.

jaka glavobolja, glavobolja
foto: Shutterstock

"Ukoliko imate neki od ovih simptoma, odmah potražite medicinsku pomoć. To je jedini način da sprečite pogoršanje vašeg zdravlja nadalje. Procedure provere krvnog pritiska su bezbolne, pa nema potrebe da strahujete," navela je SZO.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

04:43

ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track