Subota je dan kada se ne broje kalorije jer znamo da je vikend u toku i da treba da uživamo.

Mame ulaze u kuhinju i spremaju ono što najviše volimo: palačinke ili bakin kolač ili obični žuti patišpanj.

Mi vam donosimo najbolje i najstarije, originalne recepte koji sto posto uspevaju, kako biste i vi nastavili ovu divnu tradiciju.

Žuti patišpanj

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja jogurta
  • pola šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
screenshot-20240531-154104.jpg
Foto: Printskrin / You Tube

Priprema: Sve umutite, izlijte na podmašćen pleh i ispecite na 200 stepeni Celzijusa oko 15ak minuta.

Bakin kolač

  • 4 jaja,
  • 600 g brašna,
  • 1 čaša mleka,
  • 1 čaša ulja,
  • 2 čaše šećera,
  • 1 prašak za pecivo
bakin-kolac2.jpg
Foto: Printscreenscreen/Youtube/ Biljina brza kuhinja

Priprema: Umutite sve pa lepo ispecite u kalupu ukusne i mirisne galetice koje ćete jesti kao doručak ili kao večeru uz čašu mleka.

Palačinke

  • 3 jaja,
  • 300 g brašna
  • 500 ml mleka ili vode
  • 2 kašike ulja, na vrh kašičice soli.
profimedia0336324200.jpg
Foto: Profimedia

Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmešajte. Dodajte mleko ili vodu.Zatim dodajte so i dve kašike šećera, pa dobro jedinite, tako da smesa bude jednolična i bez grudvica. Testo ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.

Testo sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrejali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smese kako bi vam palačinke bile što tanje.

palacinke.jpg
Foto: Profimedia
dete-dorucak-hrana-sto.jpg
Foto: Profimedia

Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vreme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji - da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.

( Kurir.rs / Stil / T.B. )

Bonus video:

01:16
DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI  Izvor: Kurir televizija