TITOVIH 6 OMILJENIH RECEPATA: Svaki kuvar u bivšoj Jugi dobro je znao šta Maršal voli da jede, njemu su se spremala vrhunska jela
Donosimo recepte za 6 omiljenih jelaJosipa Broza Tita, čoveka koji je, između ostalog bio i veliki gurman.
1.Višegradski kupus
Potrebno je:
- 800 g svežeg kupusa
- 800 g juneće potrbušine
- 100 g crvenog luka
- 100 g paprike
- 200 g krompira
- 200 g paradajza
- veza peršuna
- 40 g soli
- biber u zrnu
- 2 lovorova lista
- čaša belog vina
- dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
2. Zapečene štrukle
Potrebno za testo:
- 400 g brašna
- 1 manje jaje
- ulje
- maslac
- so
Potrebno za nadev:
- 1 kg svežeg sira
- 2 jaja
- 200 g maslaca
Za preliv: dve čaše slatke pavlake
Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta.
Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
3. Kuvana junetina
Potrebno je:
- 1 kg junetine (prsa)
- 100 g šargarepe
- 100 g peršuna
- 50 g celera
- 1 mali luk
- lovorov list, biber u zrnu, so
Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
4. Dubrovačka kaštradina
Potrebno je:
- 1 kg suve ovčetine
- 1 kg raštana ili kupusa
- 1 kg krompira
- 1/2 dl maslinovog ulja
- začini
Priprema: U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.
5. Smuđ na smederevski način
Potrebno je:
- 1.5 kg odrezaka smuđa (pet komada)
- 3 dl ulja
- 2 dl belog vina
- biber, so, feferoni
- 1 kg đuveča
- 2 glavice crvenog luka
Priprema: Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masnoći dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen đuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smuđa, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.
6. Đuveč od povrća
Potrebno je:
- 200 g luka
- 200 g šargarepe
- 200 g celera
- 500 g paradajza
- 200 g paprike
- 50 g ulja
Priprema: Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.
Prijatno!
(Kurir.rs/StilKurir/J.M.)
Bonus video:
"PONOSAN NA ČINJENICU DA U PREMIJERU ORBANU IMAMO ISKRENOG PRIJATELJA" Predsednik Vučić se oglasio iz Budimpešte posle sastanka s mađarskim premijerom (foto)