Boranija je tradicionalno srpsko jelo, koje je neretko na našim stolovima. Ova namirnica bogatog je nutritivnog sastava i preporučuje se u raznim dijetama.

Sprema se lako, može biti varivo, može da se koristi u salatama, a može i da se ispeče i kombinuje sa raznim ukusima. Mi vam predlažemo da za ručak napravite boraniju sa mesom i tajnim sastojkom.

U pitanju je ajvar koji ovom jelu daje poseban šmek, a občno svaka domaćica ima bar jednu teglu skrivenu u ostavi.

Sastojci:

  • 1 kg boranije
  • 500 g junećeg mesa
  • 1 ljubičasti luk
  • 4 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 tikvica
  • 2 kašike ajvara
  • 100 ml paradajz sosa
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice kurkume
  • malo majčine dušice
  • 30 g putera

Priprema:

Isecite luk na rebarca, pa propržite na malo ulja i malo istopljenog putera (15 g). Kada omekša dodajte meso isečeno na kockice, mleveni beli luk i sitno seckanu šargarepu (1 komad).

Dinstajte još 20-tak minuta. Zatim dodajte boraniju i preostali puter. Dinstajte još 20 minuta, a onda dodajte rendanu šargarepu (1 komad), tikvicu i celer. Promešajte, pa dodajte ajvar i paradajz sos. Opet promešajte.

Smanjite temepraturu i kuvajte još 2 sata. Ako vam zafali malo vode sipajte, ali ne nalivajte previše.

(Kurir.rs/Stvarukusa/I.M.)