Zubarka Shadi Manoučehri, klinički direktor Klinike za "Smart Dental i estetiku, svojim pratiocima na društvenim mrežama često deli savete iz oralne higijene. Sada je jedan njen snimak izazvao oštru debatu na internetu. Naime, ona u njemu objašnjava da postoje određene situacija kada nikako ne bismo trebali da peremo zube.

osetljive-desni-shutterstock-2041518068.jpg
Shutterstock 
Kada nikako ne bismo trebali da peremo zubefoto: Shutterstock

Verovali ili ne i takvi slučajevi postoje, a za to ima veoma dobro objašnjenje. Doktorka Manoučehri preporučuje da se zubi nikada ne peru neposredno nakon povraćanja, nakon konzumiranja slatkiša ili posle doručka. Umesto toga preporučuje da se samo isperu usta sa vodom.

Kako tvrdi zubarka, u ovim situacijama gornji sloj na zubima može da bude "istrošen" kiselim sadržajem želuca ako odlučite da operete zube odmah nakon povraćanja.

Ovaj snimak dobio je oko 150.000 lajkova i brojne komentare. Svi su se začudili ovakvim savetima jer su to situacija u kojima smo mislili da je obavezno pranje zuba, što zbog lošeg zadaha, što zbog naslaga koje imamo na zubima posle hrane.

Međutim, ona nije usamljena u ovakvom stavu. Doktor Tien Đijang, profesor oralnog zdravlja i epidemiologije na Harvardskoj školi za stomatološku medicinu izneo je svoje stručno mišljenje:

zubi-pranje-zuba.jpg
Profimedia 
Zube nikada ne perite nakon doručkafoto: Profimedia

"Mnogi misle da karijes dolazi od šećera, ali to nije direktan uzrok. U pitanju je kiselina, koja može da ukloni minerale, proces koji se zove demineralizacija, iz spoljašnjeg sloja zuba, takođe poznatog kao gleđ. Kiselina može da dođe sa mnogih mesta – od povraćanja, gaziranih pića, limuna ...", objašnjava Đijang i dodaje da bakterije koje razgrađuju hranu koju jedete takođe oslobađaju kiselinu, a kao rezultat toga, prirodno je da pH ​​u našim ustima opada kada jedemo, dok bakterije rade na razgradnji naše hrane.

(Kurir.rs/Ona/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija "JOŠ JE HIPOKRAT UTVRDIO DA PROMENA VREMENA UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE" Dr Miljko Ristić: Zglobovi nam prvi kažu, evo šta to znači