Špagete bolonjeze su italijansko jelo koje je osvojilo ceo svet. Kombinacija testenine i pikantnog sosa osvaja već na prvi zalogaj. Međutim, kako je ovaj specijalitet dostizao popularnost, tako se i njegov recept menjao te ga danas svi prave na različite načine. Međutim, to je daleko od originalnog recepta koji su osmislili Italijani. U Srbiji se bolonjeze pripremaju tako što se proprži meso na luku i ubaci u sos od kuvanog paradajza i začina.

Iznenadićete se kada vidite kako se zapravo pripremaju čuvene špagete bolonjeze. Uživajte u originalnom receptu omiljenog italijanskog specijaliteta.

bolonjeze.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 250 gr mlevene junetine
  • 250 gr mlevene svinjetine
  • 100 gr slanine
  • 50 gr koncentrovanog paradajza
  • 50 gr maslaca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša crnog vina
  • 1 šargarepa
  • 1 crveni luk
  • 1 štapić celera
  • 1 goveđa kocka za supu
  • 300 ml vode
  • so
  • biber

Priprema:

Zagrejte na srednjoj jačini šporeta maslac i maslinovo ulje te dodajte sitno iseckanu šargarepu. Dinstajte je dok ne omekša nekih desetak minuta. Dodajte sitno seckani luk i celer te poklopite da se dinsta sve dok ne omekšaju i luk postane staklast. Za to vreme iseckajte sitno slaninu i stavite da se dinasta. Takođe, dodajte mešano mleveno meso. Ostavite da se dinsta oko 30 minuta.

Dodajte čašu crnog vina i ostavite da skroz ispari. Zatim jelu dodajte paradajz, so i biber kao i male istopljene goveđe super ( napravljene od juneće kocke i 300 ml vode). Na kraju dodajte čašu mlijeka. Mleko se dodaje po originalnom receptu. Dobro promešajte i dodajte ponovo so i biber ako je potrebno. Kuvajte jos kojih 5 minuta.

(Kurir.rs/Coolinarika)

Bonus video:

02:27
SNAJKA SPREMALA MLINCE PRVI PUT, PA ODUŠEVILA SEKU Izvor: Kurir televiizija