"SVAKU NOĆ SAM OSEĆALA KAO DA MI NEKO PUŠTA STRUJU KROZ TELO" Žena godinu dana išla na preglede i otkrivena joj NEIZLEČIVA BOLEST
Foto: prinstcreen/facebook

borba i dalje traje

"SVAKU NOĆ SAM OSEĆALA KAO DA MI NEKO PUŠTA STRUJU KROZ TELO" Žena godinu dana išla na preglede i otkrivena joj NEIZLEČIVA BOLEST

Žena -

Kerol MekGači, 56-godišnja majka dvoje dece iz Zapadnog Lothiana u Škotskoj, otkriva kako je dobila dijagnozu opake bolesti koja se manifestuje na različite načine.

Najveći problem je što nema specifične simptome. Kerol je svake noći, kada je odlazila u krevet, osećala da nešto nije u redu. To osećanje opisala je tako da su se "trnci penjali uz noge i ruke i da nije mogla da zaspi od bola". Doktor joj je dao tablete protiv bolova u leđima, ali ništa se nije promenilo.

bol u leđima
foto: Profimedia

"Osećala sam se kao da sam uključena u struju. Ti trnci jednostavno nisu prolazili, nisam osećala ni kožu ni ruke kako treba. Bilo je gore i bolnije od uboda igala", rekla je Kerol za BBC Scotland News.

Nakon što je isti simptom počeo da se javlja i tokom dana, odlučila je da ode kod lekar. Čak godinu dana radila je analize koje su otkrile da boluje od mijeloma, neizlečivog raka krvi. U oktobru 2022. krenula je na hemioterapiju. Sve je trajalo šest meseci, a njena bolest je sada u remisiji.

"Na početku sam se samosažaljevala. Znam da je ovo neizlečivo i da će se vratiti. To je noćna mora. Zato se trudim da živim za trenutak i pokušavam da iz glave izbacim crne misli. Ponekad mi se čini da živim od jednog rezultata testa do drugog, a radim ih svaka tri meseca", rekla je Kerol kojoj je suprug najveća podrška.

Bolnica
foto: Shutterstock

"Još uvek osećam trnce na vrhovima prstiju na rukama i nogama, ali sad bar više ne idu uz noge i ruke. Imam utisak kao da imam opečene prste, to je jedino što mi ne prolazi. Moj savet je da slušate svoje telo i budete uporni, nemojte prihvatiti mišljenje doktora kao konačno. Morate da verujete svojim instinktima i ne treba da vam bude neprijatno da se stalno vraćate lekaru. Njima bih savetovala da zatraže analizu krvi ako im pacijent dođe sa sličnim simptomima", rekla je Kerol.

Bolest koja se teško dijagnostikuje

Mijelom je treća najčešća vrsta raka krvi, ali bez obzira na to, teško se dijagnostikuje i veoma lako propušta, kaže doktorka Sofi Kastel.

muškarac kod lekara, muško zdravlje, zdravlje muškaraca, pregled kod lekara, lekar
foto: Shutterstock

"To je zato što su njegovi simptomi poput bolova u leđima, lako lomljivih kostiju, umora i ponavljajućih infekcija nejasni i često povezani sa opštim starenjem ili manje opasnim stanjima. Trećina pacijenata lekara opšte prakse poseti najmanje tri puta pre nego što im se postavi dijagnoza", rekla je doktorka.

(Kurir.rs/Mondo/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track