Mnogi od nas su kao deca uživali u šnenoklama, starinskoj poslastici koja se ponegde priprema sa keksom, ponegde sa voćem, a u izvornoj verziji samo sa kremom od jaja i mleka.
![hrana, ishrana, kuvanje](/data/images/2019/12/16/12/2085053_profimedia0374728548_ff.jpg?ver=1719568710)
Iako ovaj slatkiš potiče iz Francuske, nekako se brzo "odomaćio" na našoj trpezi, tim pre što se brzo priprema, izvanrednog je ukusa i me treba vam previše novca da biste ga napravili.
Ovaj recept za šnenokle je onaj klasičan, kako su ga nekada pravile naše bake, od pet osnovnih sastojaka.
- 1 l mleka
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane.
![Jaja](/data/images/2021/04/17/13/2535223_profimedia0286188611_ff.jpg?ver=1719568814)
U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da kuva, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem.
U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem.
![mleko](/data/images/2021/04/15/21/2533253_screenshot-19_ff.jpg?ver=1719568783)
Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.
(Kurir.rs/Stvarukusa/I.M.)
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)