U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan jelovnik, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ova pita je kao stvorena za te dane.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlake vode
  • pola šoljice suvog grožđa
  • 6 kašika džema od kajsija
  • sok i rendana korica jedne pomorandže
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbome
  • rendana korica limuna
  • pola kašičice cimeta
manastirksa-pita1.jpg
Printscreen YT/BiljaBiki 
foto: Printscreen YT/BiljaBiki

Priprema:

Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini.

Zatim redom dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.

Kada je pečena izvadite ih kapula i ostavite da se prohladi, presecite je po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom.

Potom preklopite gornjom korom, a pre služenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

(Kurir.rs/Stil/J.M.)

Bonus video:

Kurir DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević