DA LI ZNATE KOLIKO TRAJU KOZMETIČKI PROIZVODI? Ništa ne traje večno, pa ni OVI PREPARATI koje mnogi pogrešno čuvaju na OVOM mestu
Foto: Shutterstock

vodite računa

DA LI ZNATE KOLIKO TRAJU KOZMETIČKI PROIZVODI? Ništa ne traje večno, pa ni OVI PREPARATI koje mnogi pogrešno čuvaju na OVOM mestu

Žena -

Iako smo skloni gomilanju kozmetičkih proizvoda, jer je nemoguće odoleti neverovatnoj i raznovrsnoj ponudi u drogerijama i parfimerijama, važno je da znate da stanete na vreme.

Zašto? Iz jednostavnog razloga – sve te čarobne kremice, tubice, serumi, ulja, losioni, mleka, tonici i bezbroj artikala iz nepreglednog kozmetičkog arsenala imaju svoj rok trajanja, podseća evropski portal Obelis, prenosi N1 Zagreb.

šminka, kozmetika, senke, ruževi, puderi, otrovi, lažna šminka
foto: Shutterstock

Stoga valja da se zapitate može li korištenje starih kozmetičkih proizvoda biti štetno za kožu i, uopšteno, za naše zdravlje. I krema ima svoj ”sat”. Naime, čim otvorite poklopac kreme za lice, počinje joj otkucavati rok trajanja. Isto vredi i za nikad otvoreni piling koji sakuplja prašinu na dnu ormarića – ni on ne može trajati večno. Dakle, koliko dugo proizvodi za negu zaista traju?

Godina dana od otvaranja

Za većinu preparativnih kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose lako je da doznate koliko traju, budući da je ta informacija označena na ambalaži sitnom ilustracijom otvorene bočice sa brojem (6, 12, 24 ili 36). Te brojke označavaju broj meseci tokom kojih se otvoreni proizvod mora iskoristiti. Ako proizvod nema takvu oznaku, trebalo bi da bude naveden datum i godinu, baš kao što to imaju prehrambeni proizvodi, prenosi Fenix Magazin.

kozmetika
foto: Shutterstock

Ako proizvod nema oznaku roka trajanja ili ste izgubili originalnu ambalažu na kojoj je bio naveden, pravilo je da bi trebaloda ga potrošite u roku od godine dana nakon otvaranja. Ovo se ne odnosi na proizvode za sunčanje, kao ni na dermokozmetičke proizvode kupljene na recept, kao što su kreme za akne.

Moguće rasadište bakterija

Ako proizvod ne potrošite u roku od godinu dana, mogu ga naseliti bakterije, posebno ako ga čuvate u vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo. Takav dotrajali proizvod nanesen na kožu može da prouzrokuje iritaciju, osip ili akne. Stoga, prilikom pregledavanja svojih preparata, obavezno pogledajte da li se promenila tekstura, ili proizvod već ima neugodan, neuobičajen miris, moguće čak i nakupljenu masnoću, ili ulja. Ukoliko primetite to odmah bacite u smeće, jer daljim korištenjem rizikujete opasne iritacije, čak infekcije, crvenilo, svrab, osip.

Neotvoreni proizvodi za negu traju nešto duže od onih korištenih, jer imaju manje šanse da ih ”napadnu” bakterije. Ali, svejedno, uvek budite oprezni i obavezno proverite gore navedeno kod svakog kozmetičkog proizvoda.

kozmetika
foto: Shutterstock

Kada proizvod nije otvoren

Smatra se da neotvoreni proizvodi mogu trajati od dve do najviše pet godina. I u ovom slučaju to pravilo ne odnosi se na kreme za zaštitu od sunca i one terapijske za negu akni.

Osim toga, to je vremensko razdoblje takođe potrebno skratiti, ako je proizvod bio u vlažnoj ili pregrejanoj prostoriji, a kupatila najčešće jesu takva. Neotvorene proizvode, koje znate da nećete brzo početi da kroistite, najbolje je da skladištite na hladnom, suvom i tamnome mjstu, nikako ne u kupatilu, već je najbolje u frižideru. Sastojci koji se nalaze u njihovim formulama s vremenom gube efikasnost i nećete imati puno koristi od njih. Zato ih bacite nakon što im istekne rok trajanja.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

06:36

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track