"To je poruka mom telu da je obrok završen," objasnila je američka lepotica, Sindi Kraford, jednom prilikom svoj neobičan ritual.

Kada su u pitanju slatkiši, često im je teško odoleti, a kada počnemo da ih jedemo – još je teže stati.

Posledice dobro znamo: povišen šećer u krvi, gojaznost usled većeg unosa kalorija i bez hranljivih materija, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedna poslastica koju stručnjaci često preporučuju kao poželjnu u ishrani.

instagram-printskrin-sindi-kraford.jpg
Printskrin Instagram 
foto: Printskrin Instagram

A i američki supermodel Sindi Kraford spada u velike poštovaoce ove namirnice, a u pitanje je crna čokolada.

Jedna od žena koje su svojom lepotom obeležile devedesete, a i danas dominira pistama, svojevremeno je na svom profilu "Meaningful Beauty" na društvenoj mreži "Iks" napisala da je "parče crne čokolade njeno svakodnevno uživanje".

I to nije prazna priča – u više navrata je manekenka otkrila da je ovo slatkiš kom se vraća baš svakog dana.

tamna-cokolada-shutterstock-237622120.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

"Na kraju ručka, uvek uzmem mali komad crne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok završen," istakla je svojevremeno Sindi Kraford za "The Cut".

Zašto treba jesti crnu čokoladu?

I naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumiranja ovog dezerta, koji ima veliki udeo kakaoa i pruža obilje antioksisanada i minerala.

Kako navodi medicinska platforma "Healthline", jedna tabla od 100 grama crne čokolade, koja ima 70-85% kakaoa sadrži:

  • 11 g vlakana
  • 66% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 57% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 85% preporučenog dnevnog unosa mangana

Uz to, obiluje kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.

Naravno, nećete svakog dana jesti po 100 grama jer čak i "zdrava" čokolada ima mnogo šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvek zdravija opcija od običnih slatkiša. Na sreću, nje svakako ni najveći sladokusci ne mogu da pojedu mnogo jer je zasitna i malo gorča od mlečne varijante.

I masti u crnoj čokoladi, takođe, idu naruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj meri je tu oleinska kiselina, koja ima dogazano blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje, zatim stearinska, koja ima neutrališći efekat na holesterol, i palimitinska kiselina.

stockphotohappywomaneatingchocolateinthenightsittingonacouchinthelivingroomathome1099583195.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tu su i polifenoli, flavanoli i katehini, a pojedina istraživanja su pokazala da antioksidansi iz crne čokolade mogu da pomognu u snižavanju nekih oblika LDL ("lošeg") holesterola kada se kombinuju s kakaom i bademima.

(Kurir.rs/Glossy/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI