ISTRAŽIVANJE POKAZALO DA TAMPONI SADRŽE TEŠKE METALE I TO ZBOG SAMOG PAMUKA?! Dr Stanišić: Evo kako to može da utiče na ženu!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

ISTRAŽIVANJE POKAZALO DA TAMPONI SADRŽE TEŠKE METALE I TO ZBOG SAMOG PAMUKA?! Dr Stanišić: Evo kako to može da utiče na ženu!

Žena -

Hemijski sastojci koje istraživači, kroz godine istraživanja, pronalaze na higijenskim proizvodima za žene povezuju se često sa rakom, oštećenjem reproduktivnih organa, endokrinim poremećajima, vanmateričnom trudnoćom i neplodnošću.

A onda i najnovija vest - više od deset metala, uključujući olovo i arsen, pojavilo se u širokom spektru tampona koji se prodaju širom SAD i Evrope, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa proizvodima za menstruaciju koje koriste milioni, pokazala je nedavna studija.

higijena, pranje ruku
foto: Profimedia

Ovim povodom, gošča "Pulsa Srbije" bila je dr Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i stručnjak za ishranu.

Stanišić je ukazala kako je uopšte došlo do takvih materija u proizovdima za žene:

- Ti tamponi se prave od pamuka i drugih prirodnih materijala, a sve biljke, a tu je i pamuk, imaju tendenciju da akumuliraju teške metale koji se nalaze u zemljištu. Ti metali se priordno nalaze u zemljištu, a s druge strane, dospevaju i nađu se u većim koncentratima, kada se koriste pesticidi, razna đubriva, od industrijskog otpada mogu da potiču. Dakle, sve to može da dovede do veće koncentracije teških metala u zemljištu, što se posle prenosi i na biljke, a mi te biljke jedemo i pravimo od njih razne proizovde. Ono što su napomenuli istraživači jeste da nisu sigurni u kojoj meri ti teški metali. iz pomenutih tampona, prelaze sluznicu i ulaze direktno u krvotok.

02:41

ISTRAŽIVANJE POKAZALO DA TAMPONI SADRŽE TEŠKE METALE I TO ZBOG SAMOG PAMUKA?! Dr Stanišić: Evo kako to može da utiče na ženu!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

09:29

INDI JE PRVA DOŠLA U PORODIČNU KUĆU KADA SE SAZNALO DA JE JELENA NESTALA! Stanišić: Evo šta je tada REKLA za Zorana Marjanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track