OVIH 6 NAMIRNICA NIKAKO NEMOJTE NOSITI NA PLAŽU: Iako umeju biti pravo osveženje, izuzetno su OPASNE ako se izlože jakim vrućinama
Foto: Shuterstock

saveti zlata vredni

OVIH 6 NAMIRNICA NIKAKO NEMOJTE NOSITI NA PLAŽU: Iako umeju biti pravo osveženje, izuzetno su OPASNE ako se izlože jakim vrućinama

Žena -

Čak i najjeftiniji prenosivi frižider rešava sve vaše muke koje se tiču hrane za plažu. Ali šta ako ne želite da ga nosite sa sobom? Evo koja jela i namirnice je bolje da ostavite kod kuće.

Visoke letnje temperature idealne su za zabavu na otvorenom. Ali letnje vrućine vole i bakterije, koje se pri višim temperaturama rapidno razmnožavaju - salmonele, stafilokoki i klostridije začas mogu da pokvare letovanje.

Da do tog ružnog scenarija ne dođe, pre rukovanja hranom uvek dobro operite ruke i temeljno operite voće i povrće pre nego što ih stavite u torbu za plažu.

letnje voće, voće, lubenica
foto: Shutterstock

Opreza nikad dosta, stoga evo i nekih namirnica i jela koja je bolje ostaviti u frižideru, pa uživati u njima nakon plaže.

Sendviči sa svežim narescima

Malo je onih koji na nekom izletu ili na plažu ne uživaju u toplom sendviču umotanom u aluminijumsku foliju.

Kad kažemo toplom, ne mislimo na ukusni, sveže tostirani sendvič, već na zaboravljeni na dnu ranca, gde se narezak satima lagano "dinstao" između kriški hleba namazanih maslacem. Većina nas je takav sendvič preživela bez posledica, ali neki nisu bili te sreće... Da ne budete jedan od njih, radije sendvič sa svežim narescima ostavite u frižideru.

Sendvič, More, Plaža
foto: Shutterstock

Ostaci iz frižidera

"Zašto baciti svu ovu hranu, pa to možemo smazati sutra na plaži," sigurno mislite dok gledate ostatke ukusne večere. Ali to je pogrešno.

Da bi bili jednako ukusni, ostatke tople večere treba ponovno zagrejati – ali ne u aluminijumskoj foliji na dnu torbe za plažu. Rizik od razvoja bakterija raste što su ostaci duže u frižideru – u načelu, ostaci bi trebalo da "nestanu" iz frižidera najduže 3 do 4 dana nakon pohranjivanja.

Burek "od jutros"

Da, burek koji se konzumirao za doručak bio je ukusan, ali pripazite ako stavite ostatke bureka u torbu za plažu.

burek
foto: Profimedia

Naročito ako je punjen mlevenim mesom ili sirom – burek bi mogao u trenu da postane "rekreativni centar" za razne bakterije. Za početak, ne znate ni koliko je vremena burek bio izložen u vitrini lokalne pekare, a sigurno neće postati svežiji. Zato je burek, testeninu, pecivo ili puž šunka-sir najbolje pojesti odmah.

Voće i povrće naseckano na kriške

Jasno nam je, nije zgodno guliti klincima jabuke na plaži, ali... Voće i povrće naseckano na kriške mnogo brže gubi svežinu.

Devojka, Povrće
foto: Shutterstock

Ko je jednom zavirio u posudu s naseckanim bananama koja je bila izložena toploti zna o čemu govorimo – gnjecava smeđa masa u koju su se banane pretvorile ne izgleda nimalo privlačno, a ni ukusno. Zato uvek kad možete sa sobom ponesite voće i povrće s korom, koja ga – između ostalog – štiti i od toplote.

Torte i poslastice

Naravno da nećete na plažu da nosite celu tortu, ali ne bismo stavili ruku u vatru da nećete prokrijumčariti parče ukusno torte s jučerašnjeg rođendana mališana.

višnje, torta, kolač, kolač sa višnjama
foto: Shutterstock

Problem je u sastojcima poput jaja i maslaca, koji torte i poslastice čine izuzetno podložnima razvoju bakterija. Osim toga, voće i mlečni proizvodi čine poslastice vlažnima što, uz toplotu, kreira idealno okruženje za razvoj neželjenih bakterija.

Salate

Zelena salata ne podnosi dobro vrućinu, stoga nije idealan kandidat za obrok na plaži.

zdrava ishrana, salata, maslinovo ulje, zdrav obrok
foto: Shutterstock

Razne salate s dodacima poput tune ili piletine takođe nisu najsrećnije rešenje, a i pitanje je kako ćete ih začiniti. Preliv za salatu, naročito ako je kremast, neće dobro reagovati na toplotu.

Ako baš želite preliv, možda je dobra ideja da uzmete već gotov, u paketiću, pa ga prelijte preko salate neposredno pre konzumiranja. Čak ni takav preliv ne bi smeo da ostane na sobnoj (kamoli višoj) temperaturi duže od 2 sata, prenosi MissGastro.

(Kurir.rs/Žena/J.M.)

Bonus video:

01:59

NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track