Šta da kuvam danas, pitanje je koje nas muči svakodnevno, ali u sezoni jeftinog i superzdravog povrća kao što su tikvice – ideja je bezbroj!

Tikvice spadaju u najpopularnije povrće jer za male pare dobijate namirnicu koja ide maltene u sve!

Od njih možete napraviti pljeskavice i ćufte, najpopularnije su svakako pohovane tikvice, a da ne pričamo o tome što možete da pripremite čak i kolač od tikvica.

Ukusne su, sočne, praktične i ekonomične, a sada vam otkrivamo kako iskoristiti tikvice za zdravu verziju lazanja.

shutterstock-2175523047.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 500 g mlevenog mesa po izboru
  • 100 ml mleka
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje po potrebi
  • 1 kašika suvog začina
  • 3 jajeta
  • brašno po potrebi
  • so i biber po ukusu
  • origano po želji
  • rendani parmezan
shutterstock-1217745298.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Očistite tikvice, isecite ih na kriške po dužini, pa ih posolite i stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode.
  2. Propržite sitno seckan crni luk na ulju, pa ubacite mleveno meso.
  3. Zatim dodajte suvi začin, so, biber i origano po ukusu.
  4. Nakon toga rukama stisnite tikvice da se još malo ocede, pa ih uvaljajte u brašno.
  5. Ređajte tikvice po dnu posude za pečenje koju ste prethodno podmazali uljem.
  6. Kada složite jedan red, prekrijte ga slojem od mesa, pa ponovo ređajte tikvice i tako ponavljajte dok ne potrošite sve.
  7. Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
  8. Zatim umutite jaja i mleko, pa prelijte time,pospite parmezanom i pecite još 20 minuta.

Prijatno!

(Kurir.rs/Glossy/J.M.)

Bonus video:

Kurir DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević