KOLIKO SE ČESTO ZALIVA KAKTUS: Ovu grešku svi prave, posebno tokom leta - važno je i u kakvoj SAKSIJI ga čuvate
Foto: Profimedia

korisno!

KOLIKO SE ČESTO ZALIVA KAKTUS: Ovu grešku svi prave, posebno tokom leta - važno je i u kakvoj SAKSIJI ga čuvate

Žena -

Nijedna druga biljka ne pruža toliko mogućnosti za dekoraciju, ukrašavanje i aranžiranje kao kaktus. Zato su najpopularnije biljke sukulenti koji ne traže mnogo nege.

Kaktusima je potrebno što više svetla da bi rasli i cvetali, ali ne smeju da budu izloženi jakom suncu po čitav dan. Zato je idealna pozicija prozor, balkon ili bašta na jugoistočnoj strani. Kaktusi se na svetlo posle zime iznose postepeno, a sa prvim vrućinama sklanjaju sa direktnog sunca. Veštačko svetlo (sijalice ili neonke) pomaže, ali nikako ne može da zameni prirodnu svetlost.

Kako se pravilno neguje kaktus
Kako se pravilno neguje kaktusfoto: Profimedia

Koliko često treba zalivati kaktus

Pogrešno je verovanje da kaktusima ne treba voda, ali je još gore ukoliko se stalno zalivaju. Zalivaju se kad je zemlja potpuno suva ili spremna da popuca. Zimi jednom mesečno, a leti treba pipati zemlju, pa čim je suva kad se zagrebe - vreme je za zalivanje mekom vodom.

U kakvim saksijama se čuva kaktus

U kakvoj saksiji se neguje kaktus
U kakvoj saksiji se neguje kaktusfoto: Profimedia

Plastične saksije su lakše, jeftinije, zahtevaju manje zalivanja i lako se operu. Jedina mana je što ne apsorbuju vlagu, ali su najbolje rešenje za početnike sa malim kaktusima. Glinene saksije daju stabilnost visokim biljkama, odlično apsorbuju vodu, ali se stvaraju alge i traže jače police. Stubaste vrste treba saditi u saksije čiji je prečnik kao polovina visine biljke. Posuda mora da ima rupu za odlivanje vode, a preko nje treba staviti komadić cigle ili mreže da bi se sprečilo rasipanje supstrata iz posude.

(Kurir.rs/M.J)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track